Menu
Napisao  Nedjelja, 10 Veljača 2013 16:58

RECENZIJA: Special Forces Team X

Završili ste novi Devil May Cry i Dead Space 3 pa sada vjerojatno tražite nešto što bi Vam prikratilo čekanje na Aliens: Colonial Marines i Crysis 3. Upravo je Special Forces Team X stigao kao naručen. Dakle radi se mješavini Borderlands 2 (zbog crtane grafike) i Gears of War-a (zbog gameplaya), no ima jedna mala razlika. Naime, spomenuti Special Forces Team X (u daljnjem tekstu STX) je multi-player pucačina iz trećeg lica koju je napravio Zombie Studio za legendarni Microprose. Igra je izašla 6. veljače za Xbox 360 na XBLA servisu i za PC na Steamu. Njena cijena iznosi 1200 Microsoftovih bodova odnosno €10.99. Što ćete sve dobiti za tih 80ak kuna možete pročitati u ovoj recenziji.

PRIČA

 

Što se tiče priče nje i nema, no jedino što je važno u ovom dijelu recenzije spomenuti je to da je igra smještena u 'sutrašnji' svijetu u kojem se sukobljavaju geo politički moćnici. Baš zbog toga je mrtvo klasično ratovanje, a diplomacija je skoro zaboravljena te se ciljevi ostvaruju samo sa jačinom vojske.

 

GAMEPLAY

 

Kako smo u uvodu rekli radi se o Multi-player naslovu i to je sve što ćete u igri raditi,suludo napucavanje sa ljudima diljem svijeta. To ćete raditi kroz pet modova, a oni su Team Death Match (TDM), Control Points (CP), Capture the Flag (CTF), Hot Zone (HZ) i High Value Target (HVT). U modovima TDM, HZ i HTV može sudjelovati maksimalno 16 igraća podijeljeni u 2 ili 4 tima dok je u modu sa 3 tima maksimalan broj igrača ograničen na 15. Preostala 2 moda (CTF, CP) ograničena su na 2 tima i maksimalno 16 igrača. Igra ima generirane vlastite načine igre, no ukoliko Vam oni ne odgovaraju možete kreirati vlastite. U njima određujete koji mod, od gore spomenutih, ćete igrati, koliko timova, maksimalan broj igraća te hoće li igra biti javna, privatna ili LAN.

 

Tko zna što je u drvenim kutijama?

 

Sada ćemo nešto malo više reći o modovima, no već se po njihovim imenima može zaključiti što oni zapravo jesu.

 

Team Death Match (TDM) dakle nije ništa drugo nego Deathmatch u kojem Vaš tim mora prije ostalih sakupiti veći broj fragova. Onaj tim koji prvi stigne do broja 40 ili ima najviše fragova nakon što istekne 10 minuta odnosi titulu pobjednika.

 

Control Points (CP) mod se sastoji od tri kontrolne točke koje morate zauzeti kako bi sakupljali bodove. Što više kontrolnih točaka kontrolirate, to više bodova dobivate. Potrebno je sakupiti 750 bodova unutar 10 minuta kako bi pobijedili.

 

Capture The Flag (CTF) mod je odavno dobro poznat. U njemu dakle morate uzeti protivničku zastavu i donijeti je do vaše baze kako bi dobili bod, no i vaša zastava također mora biti u njoj kako bi to mogli učiniti. Cilj Vam je zarobiti protivničku zastavu 5 puta, a ako to ne uspijete unutar 10 minuta tada se morate pobrinuti da ste više puta zarobili zastavu od svog protivnika.

 

Hot Zone (HZ) je mod u kojem je na početku borbe određena jedan dio mape kojeg morate zauzeti i braniti ga od neprijatelja, no kako bi dobili bodove ne smijete napustiti spomenuti dio mape. Svaka Hot Zona donosi određeni dio bodova i nakon što oni budu osvojeni, stvara se nova. Ovaj mod je sličan poznatim 'King of the Hill' modovima gdje morate osvojiti i braniti jednu točku na mapi duže od svojih neprijatelja. Ukoliko želite pobijediti u ovom modu, morate sakupiti 350 bodova ili imati više istih nakon što istekne 10 minuta.

 

U High Value Target (HTV) prvi igrač koji na početku borbe ubije neprijatelja postaje Hight Value Target kojega ostali igrači, koji nisu dio HVT tima, moraju ubiti. Nakon što to učine oni sami postaju HVT te ga njegovi suborci moraju štititi. Fora je u tome da ukoliko ste HVT svaki puta dok ubijete protivnika dobit ćete 5 bodova, a igrači iz vašeg tima koji Vas štite dobit će 2 boda. Pobjedu vam donosi 75 bodova ili da nakon što istekne vrijeme vaš tim vodi u broju istih.

 

To bi bilo to što se tiče modova, a sad ćemo reći par riječi o ostalim segmentima igre.

 

Rasizam na drugačiji način.

 

Ono u čemu ova igra odskače od konkurencije su mape na kojima igramo spomenute modove. Naime, ovdje nema klasičnih mapa koje nose svoje ime, već je cijeli teren na kojem se borite podijeljen u 3 djela i prije početka borbe igrači mogu odlučiti koja će područja pojedini dio mape imati. Time nam je praktički omogućeno da mape stvaramo sami i njihov broj je u suštini neograničen. Za sada tih predložaka ima oko 10ak, no nadam se da će sa budućim zakrpama, DLC-ima njihov broj porasti.

 

Simulacija izgradnje bojnog polja.

 

STX ne odskače puno od drugih pucačina, pa i ona naravno ima standardne stvari. To je sakupljanje iskustva kroz razne radnje unutar igre te kako vam ono raste tako i vaš lik napreduje pa ćete nakon što dostignete određeni level, otključati razne stvarčice koje ćete moći koristiti u borbi. Primjerice, nakon što dođete do drugog levela dobit ćete mogućnost da pošaljete peseka na vašeg neprijatelja dok lijepo čučite iza zaklona.

 

Maksimalan level koji možete dostignuti je 40 i do njega vam nije potrebno puno vremena. Mi smo primjerice nakon samo 3 sata igre došli do osmog, što bi značilo da će Vam do maksimalnog levela trebati kojih 15 sati igre. Tu zabava naravno ne prestaje. Pošto je ovo ipak multi-player igra i tek nakon tih 15 sati počinje prava zabava. U samu igru uključena je i hrpa achievementa koji produžuju njeno trajanje i baš oni će Vas tjerati da u 4 sata ujutro sami sebi kažete poznatu gamersku uzrečicu 'samo još jednu tekmu'.

 

Jedan po jedan nisu 2 već 40.

 

Kako bi čim učinkovitije sredili svoje protivnike, na raspolaganju vam je popriličan arsenal oružja. Tu su pouzdani Kalashnikov, Dragunov, Mossberg 500 pumperica i još mnoge druge pljuce te eksplozivi, no nećemo vam otkriti baš sve. Za kraj gameplay dijela dat ćemo vam jedan hint, a on je da prije nego što zaigrate STX skoknete do obližnje benzinske jer će vam zatrebati dvo-taktol.

 

Tko kaže da svaki vojnik mora biti uredno obrijan?

 

PREZENTACIJA

 

Igra je napravljena u Unreal 4 Engine-u što joj osigurava da besprijekorno radi i na malo slabijim konfiguracijama. Komande su prilično jednostavne, nema ih puno pa ćete se na njih brzo naviknuti. Ukoliko se ne osjećate udobno sa mišem i tastaturom, igru možete zaigrati i sa svojim gamepad-om, no napominjemo da bi ga ubrzo mogli baciti u zid pošto će Vas, vrlo vjerojatno, oni koji koriste miševe, gaziti. Jedina zamjerka što se tiče kontrole je to što vam je lik doslovno prilijepljen na lijevi dio ekrana što je ponekad frustrirajuće jer će vam se često dogoditi da vas ubiju jer ne možete prebaciti kameru da gledate lika sa desne strane ekrana. Spomenuti problem možete riješiti tako da se sakrijete u zaklon u kojem se kamera automatski pozicionira ovisno o strani na koju gledate. Na žalost, nakon što napustite zaklon lik vam je ponovno priljubljen uz lijevi dio ekrana.

 

Grafička strana igre je prosječna za današnje standarde. Sve što je potrebno da bi komotno igrali STX je tu i ukoliko vam ne smeta crtana grafika (CellShading), igra će vas zasigurno prikovati za stolice na par sati. Ako ste jedan od onih koji ne obožavaju Borderlands štih, savjetujemo vam da igri date šansu jer nakon 15-20 minuta, crtanu grafiku nećete ni primijetiti.

 

Ah što volim lijevi dio ekrana.

 

Što se tiče zvučnog aspekata igre, on je isto prosječan kao što je to i grafika pa bi bilo poželjno da STX igrate sa headset-om pošto ćete ga tako najbolje doživjeti. Bez obzira na prosječnost zvuka, on odlično prati akciju i uvijek ćete znati od kuda vam dolazi prijetnja.

 

ZAKLJUČAK

 

STX je jedan od onih naslova koji lete neprimjetno ispod radara većine gamera i pretpostavljamo da, na žalost, neće dobiti puno pažnje. Za 80ak kuna, koliko igra košta, dobit ćete nešto što se na PC-u može rijetko naći, a to je pucačina iz trećeg lica koja nudi sate bezbrižne zabave. Ukoliko ste ikada voljeli LAN party-e te ste nosili svoje kante u podrum kod prijatelja kako bi odigrali par tekmi CoDa ili nečeg sličnog, tada je Special Forces Team X upravo za Vas.

 

MINIMALNI ZAHTJEVI

CPU: Core 2 Duo E6600 2.4GHz / Athlon 7750 Dual Core

GPU: GeForce 8800 GTS / Radeon HD 3800 series

MEMORIJA: 2 GB

OS: Win Xp 32

Direct X: DX 9

HDD: 1 GB

 

PREPORUČENI ZAHTJEVI

CPU: Core i3-530 2.9GHz / Phenom 9500 Quad-Core

GPU: GeForce GTS 450 / Radeon HD 5750 1024MB

MEMORIJA: 4 GB

OS: Win 7 64

Direct X: DX 10

HDD: 1 GB

Media

Dodatne informacije

  • Datum Izlaska: 6. veljače 2013.
  • Platforma: PC, XBox 360
  • Izdavač: Microprose
  • Proizvođač: Zombie Studio
  • Grafika: 8.2
  • Zvuk: 7.8
  • Priča: N/A
  • Gameplay: 8.7
  • Ukupan Dojam: 8.2
  • Modovi: Multiplayer

PC Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - ARK: Scorched Earth
01.09. - The Warlock of Firetop Mountain
01.09. - Earthlock: Festival of Magic
02.09. - The Curious Expedition
02.09. - One Piece: Burning Blood
02.09. - Seasons after Fall
02.09. - Redout
02.09. - Farm Expert 2017
05.09. - Space Rangers: Quest
05.09. - Unbox
05.09. - Mother Russia Bleeds
06.09. - Dungeon Rushers
06.09. - Forza Motorsport 6: Apex
07.09. - Out of Ammo
07.09. - Police Tactics: Imperio
08.09. - How to Survive 2
08.09. - Project Highrise
09.09. - TOXIKK.

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE
13.09. - Dead Rising
13.09. - NASCAR Heat Evolution
13.09. - Mystery Chronicle: One Way Heroics
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2
14.09. - Avadon 3: The Warborn
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017
15.09. - Sorcery! 4: The Crown of Kings
15.09. - Space Rogue
16.09. - BioShock: The Collection
16.09. - ReCore

Treća trećina mjeseca

20.09. - The Bunker
20.09. - H1Z1: King of the Kill
20.09. - NBA 2K17
20.09. - Cossacks 3
22.09. - The Uncertain
22.09. - Virginia
23.09. - Warhammer 40K: Eternal Crusade
24.09. - A House of Many Doors
26.09. - Goo Saga
27.09. - Forza Horizon 3
27.09. - Pinstripe
27.09. - Sorcerer King: Rivals
29.09. - FIFA 17
30.09. - Stars in Shadow
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star
30.09. - Detective Hayseed: Hollywood
30.09. - Antariksha Sanchar

PS3 / PS4 Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

06.09. - Call of Duty: Black Ops III - Salvation (PS4)
06.09. - Just Sing (PS4)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (PS4)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (PS4)
09.09. - Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (PS4)

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE (PS4)
13.09. - Dead Rising (PS4)
13.09. - Dead Rising 2 (PS4)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (PS4)
13.09. - Don't Starve Together (PS4)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (PS4)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (PS4)
15.09. - NHL 17 (PS4)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (PS4)(PS3)
16.09. - Mount & Blade: Warband (PS4)
16.09. - BioShock: The Collection (PS4)
16.09. - Psycho-Pass: Mandatory Happiness (PS4)

Treća trećina mjeseca

0.09. - The Bunker (PS4)
20.09. - Lastfight (PS4)
20.09. - NBA 2K17 (PS4)(PS3)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (PS4)
20.09. - Dear Esther (PS4)
22.09. - Virginia (PS4)
27.09. - Darkest Dungeon (PS4)
29.09. - FIFA 17 (PS4)(PS3)
30.09. - XCOM 2 (PS4)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (PS4)

X360 / XO Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - Earthlock: Festival of Magic (XO)
06.09. - Claire: Extended Cut (XO)
06.09. - Just Sing (XO)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (XO)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (XO)
09.09. - King Oddball (XO)

Druga trećina mjeseca

13.09. - The Witness (XO)
13.09. - Dead Rising (XO)
13.09. - Dead Rising 2 (XO)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (XO)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (XO)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (XO)
15.09. - NHL 17 (XO)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (XO)(X360)
16.09. - Adr1ft (XO)
16.09. - Mount & Blade: Warband (XO)
16.09. - BioShock: The Collection (XO)
16.09. - ReCore (XO)

Treća trećina mjeseca

20.09. - Lastfight (XO)
20.09. - NBA 2K17 (XO)(X360)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (XO)
20.09. - Dear Esther (XO)
21.09. - Firewatch (XO)
22.09. - Virginia (XO)
27.09. - Forza Horizon 3 (XO)
29.09. - FIFA 17 (XO)(X360)
30.09. - XCOM 2 (XO)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (XO)