Menu
Napisao  Četvrtak, 11 Prosinac 2014 07:23

RECENZIJA: World of Warcraft: Warlords of Draenor

Lansiranje pete World of Warcraft ekspanzije Warlords of Darenor je bilo više nego eksplozivno. Ljudi su odmah prvi dan navalili na jadne Blizzard servere što je rezultiralo mini WoW apokalipsom. Više od pet dana su mmo fanovi očajavali čekajući na red da upadnu u igru, a kada se to desilo, iskustvo je bilo sve drugo nego lijepo, no nećemo sada o tome. U međuvremenu sve funkcionira kako treba, a Blizzard se iskupio lijepom isprikom i s pet besplatnih dana za sve korisnike. Možda je sve to bio dokaz da je WoW dobio svoju najbolju ekspanziju do sada, ekspanziju koje je natjerala da se vrate čak i oni koju su odavno odlučili da se više nikada ne vraćaju u Azeroth.

To se definitivno reflektira i u rastu pretplatnika kojih sada ponovno ima preko 10 milijuna. Ekspanzija je u prvom tjednu prodana u više od 3,3 milijuna primjeraka, što su prilično jake brojke za DESET godina stari MMORPG. Ali da li je masa jednaka klasi? Da li World of Warcraft stvarno još uvijek može zadržati euforične mase u svojem predivnom virtualnom svijetu?

 

 

Na The Burning Crusade i Wrath of the Lich King se još uvijek gleda kao na najbolje ekspanzije. Mists of Pandaria je uvela mnogo novitete, no igračima iz nekog razloga nije sijela azijska spika i mucaste pande, što su Blizzardu dali jasno do znanja. Upravo zbog toga je euforija bila ogromna kada je ekipa saznala da se Warlords of Draenor vraća Warcraft korijenima te mnogo mračnijoj i ozbiljnijoj priči. Bivši vođa Horde Garrosh Hellscream koji je poražen i zarobljen u Pandariji, bježi iz zatvora te uz pomoć jednog člana brončanih zmajeva putuje u alternativnu prošlost Draenora, domaćeg planeta prvih Orkova. Tamo želi izmanipulirati klanove te uz njihovu pomoć pokrenuti još jednu invaziju iz crnog portala (Dark Portala) na današnji Azeroth. Pošto Garrosh točno zna što se dogodilo u prošlosti, zavaravanje mu ne pada teško te brzo dobiva simpatije svog oca Grommasha Hellscreama (koji ne zna da se ovdje radi o njegovom budućem sinu) uz čiju pomoć osniva novu Hordu, takozvanu Iron Hordu.

 

Dakle, sada je ponovno na vama da spasite svijet i stupite u drevni Draenor o kojem ste toliko slušali. Tamo vas očekuju poznate ličnosti iz Warcraft svemira, no ovaj puta ćete ih doživjeti u samom vrhu njihove moći. Također vas očekuju poznate zone poput zelenog Nagranda, Shadomoon Valleya te Shattrath Citya koje ste već imali prilike vidjeti u The Burning Crusade, no sada još nisu uništene već su pune života, vegetacije i divljih životinja. Međutim, prije nego stupite u bilo koju od njih, morate zatvoriti Dark Portal te se ukrcati u brod koji vas čeka u luci džungle Tanaan.

 

2

 

Ovaj segment ekspanzije zapravo služi kao uvod u priču te kao neka vrsta tutoriala za ljude koji su tek počeli igrati ili se vraćaju nakon duže pauze. WoW se kroz godine promijenio i ovo je vrlo dobar način za upoznavanje igrača sa novitetima koje su propustili. Veterani koji imaju bolju opremu će se kroz ovu zonu doslovno prošetati bez ikakve muke, no ipak se neće dosađivati pošto je uvod u Draenor priču odlično insceniran questovima i predstavljanjem nekih od Warlordsa. Kada jednom stignete u Draenor, očekuje vas još više questova te more novog sadržaja koji postaje sve opširniji kako se bližite levelu 100, što je ovdje maksimalno.

 

Novi housing sistem, ovdje Garrisons (garnizoni), je od samog početka prisutan te je sastavni dio vašeg questing iskustva, no i kasnije ćete tamo provoditi najviše vremena. Prije svega, Blizzard je ponovno postavio veliko težište na zadatke koji su povezani sa vašom bazom, pričom oko Iron Horde te lokalnim događajima u određenim zonama. Potpuno novi su bonus događaji koji su raštrkani po svijetu. Oni su označeni na mapama te se aktiviraju ukoliko im se približite. Većinom nisu preteški i zahtijevaju od vas da ubijete određeni broj spodoba ili sakupite određen broj „nečega“. Oni možda nisu najzabavniji, ali daju solidnu količini iskustva te se zbog toga svakako isplati na njih odvojiti koju minuticu. Svaka zona na kraju ima svoj finalni događaj, nazovimo ga obračun, koji vas kod završavanja nagrađuje odličnim animacijama. Naravno, questovi nisu revolucionarni  te nećete proći bez klasičnih ubi XYZ i sakupi 25 krzna, no ipak, levelanje je sve drugo nego dosadno.

 

 4

 

Vođa vlastite vojske.

 

Već smo ranije napomenuli garnizone, koji su najveći i najvažniji novitet pete WoW ekspanzije. Svaki igrač odmah u startu dobiva svoju vlastitu bazu, koja je na žalost instancirana. Međutim uvijek možete pozvati prijatelje da ju posjete. Tamo okupljate svoju vojsku te posebne pratioce koje ste pronašli kroz vašu Darenor avanturu. Njih možete slati na misije gdje, isto kao i vi, sakupljaju iskustvo te vam usput donesu i poneku korisnu stvar ili komad opreme. Kako postaju jači i bolje opremljeni, veća je šansa da dobiju bolje misije s boljim plijenom. Sve to nije teško shvatiti, no prilično je komplicirano za objasniti. U glavnom: jednog ili više svojih pratioca šaljete na misije koje traju određeno vrijeme te pazite da imaju sposobnosti koje su potrebne za uspješno završavanje iste.

 

Drugi važan aspekt vaše baze su građevine koje ćete izabrati. Ovisno o vašim zanatima i ciljevima kroz igru ćete graditi primjerice; pilanu, kovačnicu, bunker, tavernu ili staju. Tu je još mnogo toga, no nećemo sad nabrajati svaku pojedinu građevinu i njene bonuse. Bit je u tome da svaka od njih ima tri razine te da vam daje razne bonuse ili vas šalje na određene zadatke diljem Draenora. Izbor će vam pasti teško, ali bez brige, uvijek se možete predomisliti te srušiti nešto što vam se ne sviđa ili više ne trebate. Zlato sada igra veću ulogu nego ikada, pošto ćete konstantno morati sakupljati materijale ili ih kupovati, a uz to su vam potrebni i takozvani garnizon resursi (Garrison Reseources). Bez njih nećete graditi ništa! Da, dobro ste zaključili, ne bježi vam čuveno farmanje u klasičnom MMO stilu.

 

 5

 

Tu je još mnogo toga vezanog uz Garnizone, ali kada bismo krenuli opisivati sve detalje napustili bi svaki okvir ove recenzije. Činjenica je da je ova značajka jedna od najuzbudljivijih inovacija koje je Worlfd of Warcraft ikada doživio. Ok, sada će mnogi pomisliti da to i nije neka inovacija pošto mnogi MMORPG naslovi imaju neku vrstu housing sustava, ali niti jedan nije toliko genijalno implementiran u cijeli koncept igre. Pogotovo zato što dozvoljava da upravo zbog njega još dublje uronimo u svijet te zavolimo svoj novi dom.  

 

Igrarija s manjim brojevima i principom slučajnosti.

 

Ukoliko ste aktivan WoW igrač već dobro znate za čuveni „stats squish“. Za one koji nisu baš u toku, pokušati ćemo to objasniti na najlakši mogući način. Dakle, količina zdravlja svih igrača, bosseva i svakog pojedinog protivnika u igri je smanjena. Isto tako i svi bonusi na opremi, što rezultira time da se igrači više ne moraju zamarati s astronomskim brojkama koje su u prošloj ekspanziji išle do šesteroznamenkastih cifri. Nekakav veći utjecaj na sam gameplay se zbog toga ne osjeti.

 

Ono što se znatno promijenilo su sve klase u igri. Mnogo sposobnosti je nestalo ili su spojene u jednu, pošto je Blizzard smatrao da igračima polako nestaje prostora na tipkovnici i mišu. To je možda dobro za neke, no druge su postale prejednostavne ili čak monotone u svojoj rotaciji. Osim toga svaka klasa do levela 100 dobiva nove verzije nekih sposobnosti koje postaju jače, efikasnije ili duže traju.

 

 WoWScrnShot 121114 041738

 

Itemizacija se također malo promijenila. Više ne postoji hit i expertise rejtinzi koji određuju da li ćete pogoditi metu ili ne. Umjesto njih su dodani Multistrike, Versatility, Bonus Armor te bonusi poput Leech, Speed ili Indestructable. Multistrike vam daje šansu da svaki napad još jednom lupi za 30% osnovne štete, Versatility smanjuje štetu koju primate te povećava štetu koju zadajete, a Bonus Armor je sada najvažniji za Tank klase pošto im diže oklop i napad. Vrlo interesantna je i nova loot mehanika zbog koje običan zeleni predmet može postati epik kod završavanja questa. Slično je i u instancama, gdje postoji fiksni loot, no svaki predmet može postati Warforged (veći item level) ili čak imati dodatan utor za gem. U startu mi se to baš i nije svidjelo pošto sam smatrao da previše ovisim o sreći, kao u Diablu, no s vremenom sam se i na to naviknuo te pronašao užitak u optimiziranju opreme.

 

Nema letenja, no Draenor nudi mnogo prostora za istraživanje

 

Warlords of Draenor pored sveg spomenutog nudi još mnogo više. Sada možete diljem svih područja pronaći raštrkano blago (tresures) koje osim iskustva daje korisnu opremu, razne igrarije ili vrijedne garnizon resurse. Osim toga, svijet je pun elitnih protivnika, takozvanih Rare Elites, koji imaju svoj spawn timer te je neke od njih zbog toga vrlo teško "uloviti". Ukoliko vam se posreći, oni često nude dobre nagrade ili vrlo rijetke mauntove. Neke od njih nećete lako pobijediti sami ili će vam trebati vaša garnizon „specijalka“ koja je u svakoj zoni drugačija. Zapravo svugdje postoje dvije između kojih možete birati.

 

 3

 

Tu ima svega: od Shreddera koji baca plamen, jahanja u borbi, zračnih napada, do mobilnog trgovca ili vojske koju je moguće prizvati. Sve te specijalne moći, naravno, imaju cooldown tako da ih ne možete koristiti konstantno. Uz sve što smo dosada spomenuli tek smo malo ogrebli površinu nove ekspanzije. Sve što poznajete u WoWu je dobilo nadogradnju ili neke nove elemente. Očekuje vas brdo novih ljubimca koje valja sakupiti te se s njima boriti. Predstavljene su nove frakcije s kojima ćete sakupljati reputaciju, pecati ćete nove vrste riba te iskopavati Draenor fragmente za arheologiju. Sve to popraćeno je i novim Achievementima (dostignućima), a kuda tek dok krenete u nove dungeone, battlegroundse te novi raid koji se prošli tjedan otvorio. Kao što vidite, OGROMAN World of Warcraft je postao još veći!

 

Konflikt Horde i Alliance se nastavlja i u ovom svijetu na velikoj Ashran mapi. Ovdje se nalaze glavni gradovi obje frakcije, a u sredini se konstantno odvija velika PVP borba. Tu također ima mnogo questova i predmeta koje ćete sakupljati kako biste pomogli svojoj frakciji ukoliko uspijete upasti u borbu pošto je Ashran borba također instancirana te se za nju morate prijaviti. Razlog tome je jednostavan: izbjegavanje preopterećenja servera. Međutim, dozvoljena je dovoljna količina igrača da borba za Ashran ostavi epski dojam (ukoliko se vaša kanta može nositi sa svim efektima na ekranu).

 

6

 

Deset mi je godina

 

World of Warcraf je daleko od današnjih grafičkih standarda, no Blizzard konstantno polira svoju bebu pomoću novih grafičkih efekata, a u Warlords of Draenor je otišao još korak dalje. Sve stare rase su dobile potpuno nove modele u većoj rezoluciji te friške animacije. Iako smatram da su masakrirali moje omiljene Night Elfove koji sada skakuću poput crvenkapice u šumi, ostale rase poput Dwarfova, Taurena ili Orkova su vrlo lijepo uspjele. Općenito Draenor nudi odličan vizualni prikaz kroz svoja nova područja. Na svakom ćošku se vidi ljubav prema detalju iako je grafičkog pokretača polako pregazilo vrijeme. Atmosferu uvelike podiže i genijalan soundtrack, vjerojatno jedan od prvih remek djela Blizzardovih skladatelja (i ne, ne pretjerujem).

 

Govoreći o ljubavi prema detalju: U rijetko kojoj igri se može vidjeti toliko duhovitih aluzija na poznate ličnosti, filmove, serije te samu gaming supkulturu. Pronaći ćete paralele s događajima iz Game of Thrones, Likove čija imena asociraju na glumce ili pjevače te sresti neke likove iz bivših Blizzardovih igara poput Lost Vikingsa. Dečki su od uvijek imali odličan smisao za humor i to se nije promijenilo.

 

WoWScrnShot 121114 053021

 

ZAKJLUČAK:

 

Nakon što smo probavili startne probleme, Warlords of Draenor je procvao u vjerojatno najbolju World of Warcraft ekspanziju ikada. Iznad svega, ona raspršuje staru dobru Warcraft fascinaciju u kojoj se pojavljuju moćni Orkovski klanovi. Osim velikih i lijepih područja, WoD također nudi vrlo zanimljivu priču koja vrvi impresivnim likovima te je popraćena odličnim in-game animacijama. Još jedna pozitivna stvar je, naravno, Garrison kojeg ne možemo dovoljno nahvaliti. Osim što je dobro implementiran u gameplay, odlično paše u svijet. Pomoću njega je stvoren vlastiti mali kozmos koji nudi tonu novih aktivnosti za svakog pojedinog igrača, a uz sve to je i vrlo koristan. Tu su još novi dungeoni, Ashran, arene i battlegroundsi za PVP ljubitelje.

 

S World of Warcraft: Warlords of Draenor, najpopularniji MMORPG doživljava svoje drugo proljeće nudeći toliko sadržaja da niti sam nisam znao gdje početi. Nadam se da ste dobili barem osnovni dojam o kvaliteti pete WoW ekspanzije. Za kraj mi ostaje samo jedno: skinuti kapu pred Blizzardom i zahvaliti se na ovako predivnoj ekspanziji.

  WoWScrnShot 121114 042653

 

PC ZAHTJEVI

 

MINIMALNA KONFIGURACIJA

CPU: Intel Core2 Duo E6600 / AMD Phenom X3 8750

GPU: NVIDIA GeForce 8800 GT, ATI Radeon HD 4850 ili Intel HD Graphics 3000

RAM: 2 GB RAM 

HDD: 35 GB

OS: Windows XP / Windows Vista / Windows7 / Windows8

Direct X: DX 9

Internet: Širokopojasnia internet veza OBAVEZNA

 

PREPORUČENA KONFIGURACIJA

CPU: Intel Core i5 2400 / AMD FX-4100 ili bolje

GPU: NVIDIA GeForce GTX 470 / ATI Radeon HD 5870 ili bolje

RAM:  4 GB RAM 

HDD: 35 GB

OS:  Windows 7 / Windows 8 64-bit

Direct X: DX 11

Internet: Širokopojasnia internet veza OBAVEZNA

Dodatne informacije

  • Datum Izlaska: 13.11.2014
  • Platforma: PC, MAC
  • Izdavač: Blizzard Entertainment
  • Proizvođač: Blizzard Entertainment
  • Žanr: RPG, MMO
  • Ukupan Dojam: 9
  • Modovi: Multiplayer

PC Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - ARK: Scorched Earth
01.09. - The Warlock of Firetop Mountain
01.09. - Earthlock: Festival of Magic
02.09. - The Curious Expedition
02.09. - One Piece: Burning Blood
02.09. - Seasons after Fall
02.09. - Redout
02.09. - Farm Expert 2017
05.09. - Space Rangers: Quest
05.09. - Unbox
05.09. - Mother Russia Bleeds
06.09. - Dungeon Rushers
06.09. - Forza Motorsport 6: Apex
07.09. - Out of Ammo
07.09. - Police Tactics: Imperio
08.09. - How to Survive 2
08.09. - Project Highrise
09.09. - TOXIKK.

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE
13.09. - Dead Rising
13.09. - NASCAR Heat Evolution
13.09. - Mystery Chronicle: One Way Heroics
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2
14.09. - Avadon 3: The Warborn
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017
15.09. - Sorcery! 4: The Crown of Kings
15.09. - Space Rogue
16.09. - BioShock: The Collection
16.09. - ReCore

Treća trećina mjeseca

20.09. - The Bunker
20.09. - H1Z1: King of the Kill
20.09. - NBA 2K17
20.09. - Cossacks 3
22.09. - The Uncertain
22.09. - Virginia
23.09. - Warhammer 40K: Eternal Crusade
24.09. - A House of Many Doors
26.09. - Goo Saga
27.09. - Forza Horizon 3
27.09. - Pinstripe
27.09. - Sorcerer King: Rivals
29.09. - FIFA 17
30.09. - Stars in Shadow
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star
30.09. - Detective Hayseed: Hollywood
30.09. - Antariksha Sanchar

PS3 / PS4 Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

06.09. - Call of Duty: Black Ops III - Salvation (PS4)
06.09. - Just Sing (PS4)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (PS4)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (PS4)
09.09. - Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (PS4)

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE (PS4)
13.09. - Dead Rising (PS4)
13.09. - Dead Rising 2 (PS4)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (PS4)
13.09. - Don't Starve Together (PS4)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (PS4)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (PS4)
15.09. - NHL 17 (PS4)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (PS4)(PS3)
16.09. - Mount & Blade: Warband (PS4)
16.09. - BioShock: The Collection (PS4)
16.09. - Psycho-Pass: Mandatory Happiness (PS4)

Treća trećina mjeseca

0.09. - The Bunker (PS4)
20.09. - Lastfight (PS4)
20.09. - NBA 2K17 (PS4)(PS3)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (PS4)
20.09. - Dear Esther (PS4)
22.09. - Virginia (PS4)
27.09. - Darkest Dungeon (PS4)
29.09. - FIFA 17 (PS4)(PS3)
30.09. - XCOM 2 (PS4)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (PS4)

X360 / XO Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - Earthlock: Festival of Magic (XO)
06.09. - Claire: Extended Cut (XO)
06.09. - Just Sing (XO)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (XO)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (XO)
09.09. - King Oddball (XO)

Druga trećina mjeseca

13.09. - The Witness (XO)
13.09. - Dead Rising (XO)
13.09. - Dead Rising 2 (XO)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (XO)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (XO)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (XO)
15.09. - NHL 17 (XO)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (XO)(X360)
16.09. - Adr1ft (XO)
16.09. - Mount & Blade: Warband (XO)
16.09. - BioShock: The Collection (XO)
16.09. - ReCore (XO)

Treća trećina mjeseca

20.09. - Lastfight (XO)
20.09. - NBA 2K17 (XO)(X360)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (XO)
20.09. - Dear Esther (XO)
21.09. - Firewatch (XO)
22.09. - Virginia (XO)
27.09. - Forza Horizon 3 (XO)
29.09. - FIFA 17 (XO)(X360)
30.09. - XCOM 2 (XO)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (XO)