Menu
Napisao  Petak, 13 Ožujak 2015 18:34

RECENZIJA: Total War Attila

Total War serijal već je odavno etabliran kao, usudili bi se reći, najbolja strategija današnjice. Tako je barem ako govorimo o strateškom dijelu igre i načinu borbe u svim naslovima serijala. Iako su naslovi poput Starftafta 2, Warcrafta 3 i sličnih mnogo popularniji gamerskoj populaciji, pravi stratezi ipak više preferiraju Toatal War. Razlog tome je njegova složenost i mikro menadžment gotovo svih dijelova igre. Prijašnju rečenicu bi mogli shvatiti kao negativnu, no upravo je suprotno.

Najnoviji nastavak u serijalu izašao je prije nekih tri tjedna i nosi podnaslov Attila. To govori da se radnja igre odvija tijekom 390ih godina, odnosno u vrijeme kada je počeo raspad Rimskog carstva. Dok se ono nekako pokušava izvući iz nezavidne situacije u kojoj se našlo, razne frakcije i barbarska plemena pokušavaju profitirati iz novonastalog stanja. Jedna od njih su Huni, narod mongolsko-turkmenskoga porijekla, koji su poznati kao vrsni konjanici koje će kasnije u kampanji predvoditi Attila, pošto u početku još nema toliku moć.

 

TWA6

 

Kao i u sestrinskom Total War Rome 2, kampanja Attile odvija se u istoj regiji, no proteže se do teritorija moderne Rusije gdje ćemo susresti ranije spomenute Hune. Mapa je podijeljena u  provincije koje se sastoje od tri regije i svaku od njih moguće je zasebno zauzeti. Njihov broj, kao i broj gradova, razlikuje se u odnosu na Rome 2, ali ukupna veličina mape je približno ista.

 

Kampanja se sastoji od ukupno 56. frakcija od kojih možemo upravljati sa samo njih 16. Naravno svaka od tih 56 frakcija posjeduje svoj tip vojske i razne posebnosti, no postoji i mogućnost unajmljivanja plaćenika što povećava raznovrsnost, a samim time se direktno odražava na strategiju tijekom borbe. Pet frakcija počinje kampanju kao dio jedne horde bez glavnog grada i regije, iduće dvije nisu članice niti jedne, no mogu joj se prikrpati. Tri nemaju mogućnosti biti dio bilo koje horde, a čak 46 ih počinje kampanju sa glavnim gradom te u posjedu regije. Za sada je moguće zaigrati samo sa njih 10 dok će ostalih 6 biti nadodane kroz DLC pakete.

 

Što se samog gameplaya tiče on se mnogo ne razlikuje od prijašnjih nastavaka, već su najveći noviteti vezani uz mikro menadžment. Ovdje govorimo o novome integritetu vojske pomoću kojeg se direktno utječe na moral iste. Svaki povučeni politički potez, kao i ishod borbe, direktno se odražava na moral. Kada je on visok, ostvaruje se moral boost, a ukoliko je nizak, vojska bi mogla pobjeći glavom bez obzira bilo da je to tijekom borbe ili na putovanju. Rigoroznim potezima, kao što je pogubljivanje 10% pripadnika vojske, moguće je svoje sljedbenike pretvoriti u pokorne sluge.

 

TWA4

 

U Total War Attili svoj povratak slavi obiteljsko stablo gdje možete stvoriti veliku, moći gladnu, obitelj. Kao svaki dobar vladar, tako i vi možete svojim generalima izabrati pripadnicu ljepšeg spola koju će on prenijeti preko kućnog praga. Generali time stječu razne sposobnosti kao što je primjerice bonus na brzinu kojom vojska stupa i tome slično. Kako bi vaš puk bio zadovoljan te kako bi spriječili civilni rat, ovdje je potrebno napraviti dobar balans između članova obitelji, i onih koji to nisu, pa ako hoćete generalima pod krov staviti svoju ružnu sestru, nećakinju ili kćer, moglo bi biti sranja.

 

Kao što smo rekli, horde su sačinjene od raznih frakcija koja nemaju svoje carstvo. Primjerice, to su nomadi čija vojska sve potrepštine za život nosi sa sobom. Dakle, ukoliko odlučite zaigrati frakcijom koja je dio ove horde, istu možete pretvoriti u nepokretan kamp –neka vrsta grada- te nadograđivati razne građevine koje daju određene buffove. Ovdje možete poboljšati integritet vojske ili se pak baciti u istraživačke vode. Kako su nomadi nemirne duše, ukoliko odluče da im trenutna lokacija ne odgovara, tada sve lijepo spakirate i krenete dalje. Vaša odabrana horda na svome putu ka slavi susrest će mnoge neprijateljski nastrojene frakcije i kako bi im utjerali strah u kosti, možete zauzeti njihova naselja. Ako ste pri tome osjećate kao mamlaz to isto naselje možete sravniti sa zemljom te zaraditi koji zlatnik viška, no time uništavate i plodnost regije.

 

TWA3

 

Možda najveći novitet je vatra. Da, dobro ste pročitali, vatra. Dok je ona u prijašnjim nastavnicima bila samo vizualno iskustvo. Ovdje se je isplati kloniti jer priroda vatre je da spali sve što spaliti može, a upravo ona tu to i radi. Iako se to možda ne čini nešto na što bi u današnje vrijeme trebalo obratiti pažnju, no vjerujte mi, ova mala sitnica veoma utječe na stratešku komponentu ovog naslova.

 

To je pogotovo tako ako odlučite onaj akcijski dio igre, odnosno borbu uzeti u svoje ruke. Kao što je to bilo i u prijašnjim nastavcima na ishod borbe moguće je samostalno utjecati što vam prilikom prvoga prolaska kroz igru savjetujemo. Ako vam ona nije razlog zbog kojega igrate Total War serijal, postoji mogućnost i automatskog rješavanja konflikta gdje sav posao za vas obavlja umjetna inteligencija. Jedna od stvari koja je ujedno i najzabavnija u ovom segmentu igre su zasigurno opsade, a baš tu ,ranije spomenuta vatra, dolazi do velikog izražaja. Kada jednom odlučite zauzeti neprijateljski grad, nije pametno doslovce koristiti taktiku glavom kroz zid već je bolje grad staviti pod opsadu.

 

TWA1

 

Tijekom opsade vaša vojska će pokušati sve ne bi li si olakšala posao pa će tako pokušati zapaliti zidine grada i gledati ih kako gore do temelja dok oni piju kavicu u obližnjem kampu. Na žalost to u većini slučajeva nije baš lagano izvesti. Iako je umjetna inteligencija podosta poboljšana u odnosu na Rome 2, često smo se zbunjeno gledali svoje mutavce kako rade gluposti. Primjerice, prilikom opsade često se događalo da umjesto da postavljanje ljestava na zidine obave na mjestu gdje se trenutno nalaze, oni su ih nosili 100 metara dalje dok ih je neprijatelj bezbrižno zasipavao strijelama. Dakle kako se može iz ovoga zaključiti, path finding je malo diskutabilan. Što se ostalih stvari tiče, sve radi i više nego što smo očekivali.

 

To je samo jedan od scenarija koji se događa tijekom prolaska kroz kampanju, a što vas sve ostali očekuje na ovom povijesnom putu, morat ćete odlučiti sami.

 

Ovo su samo osnovne značajne stvari koje Total War Atilla donosi sa sobom, ostale sitnije novitete i opširnije detalje oko spomenutih značajnih, kao i sam naslov, najbolje je iskusiti samostalno što vam toplo predlažemo.

 

 TWA5

 

Bez obzira na sve rečeno, Total War Attila osim spomenutih nedostatka podosta kašljucka što se tiče performansi. Iako ga je moguće zaigrati i na nešto starijim konfiguracijama, u onome najspektakularnijem (masovne borbe) teško će se moći uživati bez novijih hardverskih komponenta. Osim problema sa performansama, gameplay Total War serijala je također dvosjekli mač. Dok su njegova opširnost, mikro menadžment te dugotrajne bitke s jedne strane ogromni plus, za širu publiku one bi mogle biti veoma naporne i odbojne. Ponekad je onaj takozvani zerg rush puno zabavniji nego mozganje koji tip vojske kamo postaviti za optimalan tijek borbe kao i njezin ishod. Nemojte me krivo shvatiti, Total War Attila je odličan naslov, no ipak mislimo da u njemu u potpunosti mogu uživati strateški mazohisti.

 

ZAKLJUČAK

 

Total War Attila je napravio popriličan korak unaprijed što se cijeloga serijala tiče. Sa povratkom obiteljskog stabla i novim značajkama koje smo spomenuli, drago nam je vidjeti da je Atilla naslov sam za sebe, a ne ekspanzija za Rome 2 što bi sa količinom noviteta bez problema mogao i biti. Grafički on nije nešto spektakularan, no njemu to niti nije cilj. Iako masovne borbe izgledaju zapanjujuće, u svoj toj zbrci teško je voditi računa o svakoj pojedinoj šačici vojnika. Za ovakav lijep prizor, u većini slučajeva najbolje je poslati svu moguću vojsku na neprijatelja i gledati ih kako se mažu, no tada vam nitko ne može garantirati da ćete biti proglašeni najboljim vojskovođom ikad. Mikro menadžment je u početku zabavan pošto svako malo otkrivate nove mogućnosti. Njih ima mnogo pa bi nekima one s vremenom mogle postati zastrašujuće dok će drugima one biti glavni razlog zbog kojega će zaigrati Total War Attilu

 

TWA2

 

PC ZAHTJEVI

 

MINIMALNA KONFIGURACIJA

CPU: Core 2 Duo E6850 3.0GHz / Athlon II X3 455

GPU: GeForce 8800 GTS 512MB / Radeon HD 2900 XT 512MB

RAM: 3 GB RAM 

HDD: 35 GB

OS: Win Vista 64-bit

Direct X: DX 11

 

PREPORUČENA KONFIGURACIJA

CPU: Core i5-2500T 2.3GHz / Phenom II X4 975

GPU: GeForce GTX 560 Ti / Radeon HD 5870 1024MB

RAM:  4 GB RAM 

HDD: 35 GB

OS:  Win Vista 64 

Direct X: DX 10

Media

Dodatne informacije

  • Datum Izlaska: 17. veljače 2015.
  • Platforma: PC
  • Izdavač: Sega
  • Proizvođač: The Creative Assembly
  • Žanr: Strategija
  • Ukupan Dojam: 7.5
  • Modovi: Single player, Multiplayer

PC Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - ARK: Scorched Earth
01.09. - The Warlock of Firetop Mountain
01.09. - Earthlock: Festival of Magic
02.09. - The Curious Expedition
02.09. - One Piece: Burning Blood
02.09. - Seasons after Fall
02.09. - Redout
02.09. - Farm Expert 2017
05.09. - Space Rangers: Quest
05.09. - Unbox
05.09. - Mother Russia Bleeds
06.09. - Dungeon Rushers
06.09. - Forza Motorsport 6: Apex
07.09. - Out of Ammo
07.09. - Police Tactics: Imperio
08.09. - How to Survive 2
08.09. - Project Highrise
09.09. - TOXIKK.

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE
13.09. - Dead Rising
13.09. - NASCAR Heat Evolution
13.09. - Mystery Chronicle: One Way Heroics
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2
14.09. - Avadon 3: The Warborn
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017
15.09. - Sorcery! 4: The Crown of Kings
15.09. - Space Rogue
16.09. - BioShock: The Collection
16.09. - ReCore

Treća trećina mjeseca

20.09. - The Bunker
20.09. - H1Z1: King of the Kill
20.09. - NBA 2K17
20.09. - Cossacks 3
22.09. - The Uncertain
22.09. - Virginia
23.09. - Warhammer 40K: Eternal Crusade
24.09. - A House of Many Doors
26.09. - Goo Saga
27.09. - Forza Horizon 3
27.09. - Pinstripe
27.09. - Sorcerer King: Rivals
29.09. - FIFA 17
30.09. - Stars in Shadow
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star
30.09. - Detective Hayseed: Hollywood
30.09. - Antariksha Sanchar

PS3 / PS4 Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

06.09. - Call of Duty: Black Ops III - Salvation (PS4)
06.09. - Just Sing (PS4)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (PS4)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (PS4)
09.09. - Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (PS4)

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE (PS4)
13.09. - Dead Rising (PS4)
13.09. - Dead Rising 2 (PS4)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (PS4)
13.09. - Don't Starve Together (PS4)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (PS4)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (PS4)
15.09. - NHL 17 (PS4)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (PS4)(PS3)
16.09. - Mount & Blade: Warband (PS4)
16.09. - BioShock: The Collection (PS4)
16.09. - Psycho-Pass: Mandatory Happiness (PS4)

Treća trećina mjeseca

0.09. - The Bunker (PS4)
20.09. - Lastfight (PS4)
20.09. - NBA 2K17 (PS4)(PS3)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (PS4)
20.09. - Dear Esther (PS4)
22.09. - Virginia (PS4)
27.09. - Darkest Dungeon (PS4)
29.09. - FIFA 17 (PS4)(PS3)
30.09. - XCOM 2 (PS4)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (PS4)

X360 / XO Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - Earthlock: Festival of Magic (XO)
06.09. - Claire: Extended Cut (XO)
06.09. - Just Sing (XO)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (XO)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (XO)
09.09. - King Oddball (XO)

Druga trećina mjeseca

13.09. - The Witness (XO)
13.09. - Dead Rising (XO)
13.09. - Dead Rising 2 (XO)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (XO)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (XO)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (XO)
15.09. - NHL 17 (XO)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (XO)(X360)
16.09. - Adr1ft (XO)
16.09. - Mount & Blade: Warband (XO)
16.09. - BioShock: The Collection (XO)
16.09. - ReCore (XO)

Treća trećina mjeseca

20.09. - Lastfight (XO)
20.09. - NBA 2K17 (XO)(X360)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (XO)
20.09. - Dear Esther (XO)
21.09. - Firewatch (XO)
22.09. - Virginia (XO)
27.09. - Forza Horizon 3 (XO)
29.09. - FIFA 17 (XO)(X360)
30.09. - XCOM 2 (XO)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (XO)