Menu
Napisao  Srijeda, 04 Prosinac 2013 17:00

RECENZIJA: Battlefield 4

Ušli smo u doba nove generacije konzola, PCa, a samim time i igara. Jedna od prvih izašla je prije nešto više od mjesec dana. Naravno radi se o popularnom Battlefieldu koji je 31. listopada u svome četvrtom izdanju stigao na PC, Xbox 360 te PlayStation 3 dok je Xbox One verzija izašla 22. studenog, a na PlayStationu 4 se prvi puta zavrtjela 29. Pošto se ipak radi o igri nove generacije, zasigurno vas zanima što je to toliko dobro u njoj te što ne valja, a upravo to saznat ćete u recenziji koja slijedi.

PRIČA

U Battlefiled 4 single player kampanji preuzimamo ulogu narednika Daniela "Reck" Reckera koji je dio specijalne postrojbe imena Tombstone. Radnja igre odvija se ne tako daleko u budućnosti, točnije u 2020. godini što je točno 6 godina nakon Battlefielda 3. Napetost između Amerike i Rusije je na povijesno visokoj razini, a što je najgore u sve to upetljala se i Kina u kojoj Admiral Chang pokušava srušiti vlast. Ukoliko mu to uspije, pridobit će potporu Rusije, a Kina će se zaratiti sa Amerikom.

 

Dečki je tko žedan?

 

Sve to zvuči zanimljivo, no nije niti malo impresivno. Ja osobno, priču igre kroz prolazak kampanje uopće nisam polovio i da nisam potražio opis ne bi nikada znao koja je spika. U prvi trenutak sam mislio da je možda u meni problem, no kapanja gotovo da nas uopće ne upoznaje sa pričom nego samo znamo da je spomenuti Chang bad guy i da hoće napraviti neko sr**e. Dakle cijela kampanja mi je djelovala totalno nedefinirano.

 

GAMEPLAY

Ovaj dio recenzije najbolje je podijeliti na dva zasebna dijela, a to su naravno single player i multiplayer. Za prolazak kroz onaj prvi trebalo nam je nekih 4-5 sati, a kao i obično pravu stvar pronašli smo u multiplayeru. Više o njemu ćemo reći nešto kasnije, a prvo slijedi potpuno razočaravajući single player.

 

Njegov glavni problem je, kao što smo rekli, priča koja uopće nije dobro prenesena i totalno je nerazumljiva. Možda to ne bi bio niti toliki problem da su ostali segmenti napravljeni kako treba, no na žalost to ipak nije tako. Znamo da će mnogi reći da Battlefield nikada nije bila single player igra i bez obzira što se većim dijelom možemo složiti sa njima, ipak smo očekivali više pošto se radi o igri nove generacije.

 

Veći izbor nego u Kauflandu.

 

Battlefield 4 pati od dobro poznate skriptiranosti zbog koje dobivamo dojam kao da u nekim trenucima uopće ne utječemo na samu igru. Ona ne bi bila toliko uočljiva da je sve to dobro zakamuflirano i nije nam baš jasno što baš VI morate otvorit određena vrata dok vaši suborci bleje kao telad u ta ista vrata čekajući na vas. To može potrajati godinama ukoliko i sami odlučite čekati, a tom slučaju vaš tim neće ništa poduzet bez obzira na hitnost situacije nego će vas svako malo zamarati sa izjavama ''Recker open the door.''. Na žalost to nije jedina situacija u kojoj se vaša besmrtna ekipa ponaša poput potpunih kretena te nam se tisuću puta dogodilo da nas doslovno izguraju iza zaslona pošto je to ''njihovo mjesto''. Oni su toliko mutavi da vam ne mogu dati niti vatrenu podršku dok se probijate kroz razna skladišta, hangare, napuštene kuće i slično. Dobro, to možda i nije njihova krivica pošto su protivnici tako programirani da ukoliko vas bar na sekundu vide, počnu rokati po vama dok se vaš frend skriva iza istog zaklona na istoj strani. Kako se da zaključiti, AI je poprilično glup te će u nekim užim prostorima doslovno nasrtati na vašu kišu metaka. Svojem timu također možete narediti da fokusira paljbu na određenog protivnika ili grupu istih, no oni u toliko neprecizni da bi bilo bolje da ih uopće nema. Sve to otkriva još jedan ogroman nedostatak, a to je da se protivnici ponekad čine besmrtnim dok pretrčavaju od zaklona do zaklona. Primjerice, sjedim ja fino u tenku i ekipa mi viče ''RPG 10 o'clock!''. Okrenem cijev i raspalim po zaklonu gdje se skriva frajer. Skršim zaklon i on počne trčati prema drugome. ''Sad te imam!'' te ispucam barem 5 tenkovskih granata njemu pod noge, a on i dalje trči. Tako je bilo sve dok nije došao do drugog zaklona gdje je nakon jednog metka u bulju, legao kao neki poslušan pas (naravno jer je skripta to tako zahtijevala).

 

Nakon svega što sam do toga trenutka vidio, nekako sam uspio izdržati da ne ugasim igru i kažem fućkaš ti to. Sada bi vam najradije opisao jednu situaciju koja mi je bila najdraža, no ne bih vam htio pokvariti taj poseban događaj u kojem glavnu ulogu imate vi, nož, čuvar i njegova sačmarica

 

No trčim! Kaj me je***e!

 

Možda i najgora stvar u cijeloj single player kampanji je to što sve možete proći na isti način. On je da čekate dok protivnik ne digne glavu iza zaklona, a vi ga tada jednostavno koknete. Kako bi to bilo još jednostavnije, maknite rafalni način rada vašeg oružja, jer čemu trošiti municiju ako jednim one shot one kill postupkom možete pobiti gotovo sve. Kako bi vam se odvratila pažnja sa svega spomenutog, tokom igre sakupljat ćete vojničke oznake te razna oružja koja možete mijenjati u posebnim kutijama. One su raspoređene po misijama, no totalno je nebitno koju pušku uzmete pošto sve one rade odlično ukoliko Battlefield 4 kampanju mislite proći na gore spomenuti i ujedno najlakši način.

 

Osim ovih ''sitnih'' nedostataka, ostalo je više manje ok, no sve to je već viđeno u brojnim naslovima koji su izašli do danas.

 

Sva sreća što igra ima multiplayer i ona ovdje sjaji. Kao i u prijašnjim nastavcima, u Battlefieldu 4 također možemo zaigrati sa tri frakcije, a ovaj puta to su Amerikanci, Rusi i Kinezi. Svaka od njih ima svoje naoružanje i vozila koja ćemo koristiti kroz već dobro poznate modove. Conquest, Rush, Deathmatch i Team Deathmatch su oni koje su trenutno dostupni, dok će Capture The Flag i Air Domination modovi možda biti dodani u budućnosti putem DLC paketa. Battlefiled 4 također nam donosni potpuno novi Commander mod pomoću kojeg ne sudjelujete direktno u samoj borbi već iz zapovjedničke sobe pratite što se dolje događa i svojem timu dajete informacije o položaju neprijatelja. Cijelu akciju pratite iz ptičje perspektive i pravovremena podrška iz zraka može značiti razliku između pobjede i poraza.

 

Malo tko je u vojsci volio svoje zapovjednike, a evo i zašto.

 

Ukoliko ne želite biti zapovjednik već običan vojnik, na raspolaganju sam četiri klase koje su dobro poznate od prije (Recon, Assault, Engineer i Support). Naravno, o klasi ovisi i oprema koju možete ponijeti na teren kao i upravljati vozilima na istome. Što se tiče oružja, njih ima preko 100, a na izbor imamo razne jurišne puške, snajpere, pištolje te sačmarice. Ako vam ono nije dovoljno da sredite suparnike, tada sjednite u tenk, avion, helikopter ili u jedno od 47 vozila i raspalite po njima. Uz sve spomenuto, tu su još i razni gadgeti koje će samo iskusan vojnik znati dobro iskoristiti. Njih ima nekih 20ak, a variraju od defibrilatora pa do C4 eksploziva.

 

Do svega spomenutog doći ćete pomoću bodova. Njih sakupljate na razne načine pa ćete za smaknuće protivnika dobiti 100 bodova, 75 za asistenciju, 200 ako skršite neprijateljsko vozilo i za koje kakve druge stvari. Kada ih sakupite dovoljno dobivate novi čin kojih sve skupa ima 17. Sa svakim novim, otključavamo razne dodatke kao što su nova oružja, gadgete i razne druge stvari kao što su posebni paketi nazvani Battlefield 4 Battlepacks. Uz to, sakupljat ćemo razne medalje, trakice, Battlefield 4 vojničke oznake i još mnogo toga. Sve to je, naravno, lakše dok igrate timski pa ukoliko niste takva vrsta igrača, očekuje vas duži put do posljednjeg General čina.

 

Svojim nadobudnim alter egom ćemo trčati kroz 10 mapa koje podržavaju razne modove te o njima ovisi i konfiguracija iste. Neke od mapa biti će vam poznate iz single player kampanje, ako ju se odlučite odigrati, dok ćemo neke upoznati kroz multiplayer.

 

Kako sve to ne bi nikada dosadilo i kako bi stalno bilo akcije, u next-gen Battlefield 4 verziji maksimalan broj igraća na jedno mapi iznosi 64 dok na je current-gen verziji taj broj ograničen na 24.

 

Levolution at it's finest.

 

Sve u svemu, da multiplayer nije tako dobar i zabavan sumnjamo da bi itko htio zaigrati Battlefield 4.

 

PREZENTACIJA

Još jedna svijetla strana igre je naravno grafika. Ona je napravljena u Frostbite 3 engineu što joj pruža besprijekoran grafički izgled kao što se to i očekuje od igara nove generacije. Bez obzira na odličan izgled, nismo se mogli oteti dojmu da je Battlefield 3 izgledao isto tako dobro, no četvorka ipak bolje radi nego njen stariji brat. Sve u svemu, ona je pravi eye candy što je posebno vidljivo u multiplayeru gdje se situacija na mapi drastično mijenja u odnosu na neke događaje, a za to je zaslužan levolution. Zbog njega će se, recimo, miran sunčani dan pretvoriti u tajfun te će se, primjerice, obližnji razarač nasukati na obalu. To su samo neke od stvari koje ćete vidjeti zahvaljujući spomenutom levolutionu.

 

Zaboravio sam spomenuti da će Battlefield 4 na PlayStationu 4 i Xbox Oneu raditi u 60 sličica u sekundi, što do sada nije bio slučaj u ovom serijalu. On je uvijek bio ograničen na 30 i to su mu okorjeli CoD obožavatelji vječno predbacivali.

 

Don't let go Jack. DON'T LET GO!

 

Što se tiče zvuka, tu nemamo puno riječi hvale. Iako oružja zvuče vjerodostojno kao i odzvanjanje tenkovskih granata koje razaraju beton obližnje zgrade, on ima svojih mana, no idemo prvo sa dobrim stranama.

 

Zbog spomenutih zvučnih efekata raste i napetost te vam uvijek daje dobru dozu adrenalina. Voice acting je također odličan te odlično prati događaje. Jedini problem na koji smo naišli je što se u žaru borbe glasovi vaših suboraca jedva čuju pa morate uključiti titlove kako bi vidjeli što vam ekipa govori. To nije toliki propust koliko je problem što vi, odnosno Recker, kroz cijelu igru ne progovori niti riječ bez obzira što će tu i tamo biti vođa Tombstone jedinice.

 

Recker vs. Havoc

 

Najveći problem, koji to i nije, je gameplay, a o njegovim nedostacima smo pisali u single player dijelu recenzije. Sva sreća svi spomenuti nedostaci nestaju prilikom igranja multiplayera pošto u njemu nije uključen AI u niti jednom segmentu. Dakle sve ovisi o igračima kojima Battlefield 4 pruža potpunu slobodu da rade upravo ono što žele. U niti jednom trenutku nećete imati osjećaj da nešto ne radi kako treba, a zahvaljujući spomenutom levolutionu, svaka tekma bit će novi doživljaj.

 

ZAKLJUČAK

Što za kraj reći o Battlefieldu 4? Od single player kampanje bježite kao vrag od tamjana, a ukoliko želite zaigrati, usudio bi se reći, najbolji multiplayer FPS žanra tada ga nabavite. Jedini problem je taj što je ona bezobrazno skupa za jednu multiplayer igru. Kladim se da bi njena popularnost bila još i veća da jednostavno izbace single player te srežu cijenu za 50% nego da nam naplaćuju tu totalno jadnu i nepotrebnu kampanju.

 

HARDVERSKI ZAHTJEVI

 

MINIMALNA KONFIGURACIJA:

CPU: Core 2 Duo E6600 2.4GHz / Athlon 64 X2 Dual Core 5600+

GPU: GeForce 8800 GT / Radeon HD 3870

RAM: 4GB

OS: Win Vista 32

HDD: 30GB

 

PREPORUČENA KONFIGURACIJA:

CPU: Core i7-930 Quad 2.80GHz / Phenom II X6 1055T

GPU: GeForce GTX 660 / Radeon HD 7870

RAM: 8GB

OS: Win 7 64

HDD: 30GB

Media

Dodatne informacije

 • Datum Izlaska: 31. listopad 2013. (PC, Xbox 360, PS3), 22. studeni 2013. (Xbox One), 29. studeni 2013. (PS4))
 • Platforma: PC, XBox 360, Playstation 3, Playstation 4, XboxOne
 • Izdavač: Electronic Arts
 • Proizvođač: EA Digital Illusions CE
 • Žanr: FPS
 • Grafika: 9.5
 • Zvuk: 8.5
 • Priča: 4.5
 • Gameplay: 5.0 single player / 8,8 multiplayer
 • Ukupan Dojam: 8.0
 • Modovi: Single player, Multiplayer

PC Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - ARK: Scorched Earth
01.09. - The Warlock of Firetop Mountain
01.09. - Earthlock: Festival of Magic
02.09. - The Curious Expedition
02.09. - One Piece: Burning Blood
02.09. - Seasons after Fall
02.09. - Redout
02.09. - Farm Expert 2017
05.09. - Space Rangers: Quest
05.09. - Unbox
05.09. - Mother Russia Bleeds
06.09. - Dungeon Rushers
06.09. - Forza Motorsport 6: Apex
07.09. - Out of Ammo
07.09. - Police Tactics: Imperio
08.09. - How to Survive 2
08.09. - Project Highrise
09.09. - TOXIKK.

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE
13.09. - Dead Rising
13.09. - NASCAR Heat Evolution
13.09. - Mystery Chronicle: One Way Heroics
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2
14.09. - Avadon 3: The Warborn
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017
15.09. - Sorcery! 4: The Crown of Kings
15.09. - Space Rogue
16.09. - BioShock: The Collection
16.09. - ReCore

Treća trećina mjeseca

20.09. - The Bunker
20.09. - H1Z1: King of the Kill
20.09. - NBA 2K17
20.09. - Cossacks 3
22.09. - The Uncertain
22.09. - Virginia
23.09. - Warhammer 40K: Eternal Crusade
24.09. - A House of Many Doors
26.09. - Goo Saga
27.09. - Forza Horizon 3
27.09. - Pinstripe
27.09. - Sorcerer King: Rivals
29.09. - FIFA 17
30.09. - Stars in Shadow
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star
30.09. - Detective Hayseed: Hollywood
30.09. - Antariksha Sanchar

PS3 / PS4 Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

06.09. - Call of Duty: Black Ops III - Salvation (PS4)
06.09. - Just Sing (PS4)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (PS4)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (PS4)
09.09. - Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (PS4)

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE (PS4)
13.09. - Dead Rising (PS4)
13.09. - Dead Rising 2 (PS4)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (PS4)
13.09. - Don't Starve Together (PS4)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (PS4)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (PS4)
15.09. - NHL 17 (PS4)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (PS4)(PS3)
16.09. - Mount & Blade: Warband (PS4)
16.09. - BioShock: The Collection (PS4)
16.09. - Psycho-Pass: Mandatory Happiness (PS4)

Treća trećina mjeseca

0.09. - The Bunker (PS4)
20.09. - Lastfight (PS4)
20.09. - NBA 2K17 (PS4)(PS3)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (PS4)
20.09. - Dear Esther (PS4)
22.09. - Virginia (PS4)
27.09. - Darkest Dungeon (PS4)
29.09. - FIFA 17 (PS4)(PS3)
30.09. - XCOM 2 (PS4)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (PS4)

X360 / XO Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - Earthlock: Festival of Magic (XO)
06.09. - Claire: Extended Cut (XO)
06.09. - Just Sing (XO)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (XO)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (XO)
09.09. - King Oddball (XO)

Druga trećina mjeseca

13.09. - The Witness (XO)
13.09. - Dead Rising (XO)
13.09. - Dead Rising 2 (XO)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (XO)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (XO)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (XO)
15.09. - NHL 17 (XO)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (XO)(X360)
16.09. - Adr1ft (XO)
16.09. - Mount & Blade: Warband (XO)
16.09. - BioShock: The Collection (XO)
16.09. - ReCore (XO)

Treća trećina mjeseca

20.09. - Lastfight (XO)
20.09. - NBA 2K17 (XO)(X360)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (XO)
20.09. - Dear Esther (XO)
21.09. - Firewatch (XO)
22.09. - Virginia (XO)
27.09. - Forza Horizon 3 (XO)
29.09. - FIFA 17 (XO)(X360)
30.09. - XCOM 2 (XO)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (XO)