Menu
Napisao  Nedjelja, 23 Rujan 2012 19:55

Pro Evolution Soccer 2013 - Recenzija

Ljeto i goričke berbe su iza nas pa je vrijeme da se polagano počnemo buksati po toplim domovima. Sva sreća pa je počela nova nogometna sezona, a sukladno tome stigle su nam i ovogodišnje verzije najpopularnijih nogometnih simulacija. PES i FIFA opet će stati u ring, a s vremenom ćemo saznati koja će ove godine dobiti titulu prvaka. Pošto je Pro Evolution Soccer 2013 izašao nešto ranije, došlo je vrijeme da se malo pozabavimo sa njime. Prije nego što ga kupite valja saznati što ima novoga, što je poboljšano i što ne valja. Upravo to ćemo vam reći u nastavku, stoga bacimo se na posao i pobliže upoznajmo najbolju Konami nogometnu simulaciju.

GAMEPLAY

Nakon što pokrenete igru prvo što će vas dočekati je već prepoznatljiva PES slika sa Cristiano Ronaldom u glavnoj ulozi. Čim je vidite pomahnitalo stišćete start gumb na svome gamepadu kako bi ona čim prije nestala sa ekrana. Nakon toga vam slijedi uvodni video koji je, ruku na srce, totalno bezveze. No trebaju li nogometne simulacije neki poseban uvod? Vjerojatno ne, ali mogli su ga napraviti malo atraktivnije. Čim ga prekinete dolazite u glavni izbornik i tu počinje prava stvar.

 

Zakaj na meniu nema ništ za popit?

 

Sam izbornik je vrlo lijepo napravljen, pregledan je i nije se problem snaći u njemu. Jedino što me zasmetalo su zvukovi tipični za PES i s vremenom mogu biti stvarno iritantni. Sam izbornik sastoji se od jedanaest stavki, a one su Match, UEFA Chanpions League, Copa Santander Libertadores, Football Life, Competition, Training, Edit, Information, Gallery, Options i Exit. Većina njih sama po sebi govori što jesu pa ćemo zato samo neke pobliže objasniti.

 

Vjerujemo da su vam svi ovi modovi već dobro poznati iz prijašnjih nastavaka, no oni su dodatno ušminkani.

 

Unutar opcije Match imamo četiri mogućnosti. Offline prijateljska tekma protiv prijatelja ili kompa, online prijateljska tekma, ranking tekma i na kraju možete gledati kompa kako se igra sam sa sobom.

 

Legen........wait for it.......dary

 

UEFA Chanpions League je dakle ono što i ime govori. Dakle ukoliko želite zaigrati ligu prvaka, to možete učiniti ovdje. Možemo izabrati između tri ponuđene opcije, a one su Competition (odigravanje cijele lige prvaka), egzibicijska utakmica sa prezentacijom lige prvaka ili pak možete isto to samo što se opet komp igra sam sa sobom.

 

Odlična stvar kod Competition moda je to da prilikom kreacije lige prvaka možete odabrati opciju koja u natjecanje uključuje sve klubove koji -u stvarnom životu- ove godine sudjeluju u njoj. Ukoliko to ne želite, tada, naravno, možete napraviti svoju vlastitu sa klubovima po želji.

 

Što se tiče Copa Santander Libertadores, ona je ista stvar kao i UEFA Chanpions League samo što se ovo natjecanje odvija u Južnoj Americi. Jedina razlika između njih je to što možete igrati samo sa klubom koji se ove godine -u stvarnom životu- našao u ovom natjecanju.

 

Sada dolazimo do onog najzanimljivijeg dijela PESa, a to je Football Life u kojem možete birati između Master League, Become a Legend i Master League Online. Vjerujemo da su vam svi ovi modovi već dobro poznati iz prijašnjih nastavaka, no oni su dodatno ušminkani.

 

Tko pe danas po glablec?

 

Bez obzira koji od navedenih modova izaberete, prvo što morate napraviti je odabrati hoćete li krenuti iz Europe ili Južne Amerike. Nakon toga odabirete željene opcije (dužinu tekme, težinu, itd...), a tada slijedi možda najgori dio igre. To su među-scene u kojima vodite razgovore i kreacija vas kao trenera (Master League) odnosno igraća (Become a Legend). Sve to je napravljeno na razini igara prije 12 godine. Što se tiče scena, ne samo da ne postoji voice acting nego u pozadini svira toliko iritantna muzika da jednostavno ne želite niti čitati, u titlovima, o čemu se vodi razgovor. Stvar je malo bolja sa kreiranjem lika pošto je on vrlo detaljan i stvarno možete napraviti jedinstvenu virtualnu osobu.

 

Kako smo i rekli u Master League imate ulogu trenera i cilj vam je dovesti vaš klub do vrha Europe, odnosno Južne Amerike. U ovome načinu igre vodit ćete jedan od klubova koji su zastupljeni u igri, a ukoliko vam se to ne sviđa tada možete editirati jedan od postojećih kako bi napravili svoj . Igrače koji će igrati u timu su predefinirani od strane Konamia, a ukoliko vam se to ne sviđa možete odabrati i jedan od klubova sa njihovom stvarnom postavom.

 

ne samo da ne postoji voice acting nego u pozadini svira toliko iritantna muzika

 

U ovome načinu vodit ćete brigu o svemu pa će vam vrijeme tratiti transferi, financije, zapošljavat ćete razne ljude poput skauta, fizioterapeuta pa sve do odabira sponzora. Tu je i dobro poznati kalendar u kojem u svakom trenutku možete provjeriti kada i s kim igrate. I tako sve iz sezone u sezonu dok ne budete na vrhu.

 

Palac na ruci i pokvareni suci.

 

Što se tiče Become a Legend moda, on je vrlo sličan master league modu, a razlika je u tome što u njemu upravljate samo svojim igračem te ste prepušteni  na milost i nemilost trenera. Također niste u mogućnosti birati klub u kojem ćete početi karijeru već ćete upasti u jedan od lošijih. Kako će vrijeme i sezone prolaziti vi bi trebali biti sve bolji, a ukoliko je tako tada ćete jednog dana, barem u igri, stati bok uz bok sa Leom Messijem  ili Cristianom Ronaldom.

 

Iduće na redu je Competition u kojem možete zaigrati jedan od šest kupova (Konami, International, European, African, American i Asia-Oceaninan). Svi oni su više manje isti pošto se u pet -od njih šest- mogu natjecati samo repke (ovisno o podneblju), a jedino u Konami kupu možete birati klubove. Sve to naravno možete igrati i online, no mi vam savjetujemo da se držite Football Lifea pošto ovi kupovi imaju smisla samo ako igra više igrača.

 

Crveni protiv plavih protiv žutog.

 

Jedino što nam ostaje je trening mod i možemo reći da je on prilično dobar pošto uključuje Performance Training u kojem učite razne stvarčice poput driblinga, način na koji se igra obrana, postavlja offside zamka i ostali aspekti nogometa.

 

Uz to, tu je naravno i free training u kojem praktički možete sve, od igranja 11 na 1 do klupske 11 na 11 utakmice, no bez vremena.

 

Ostale opcije su manje bitne i upravo su ono što im ime govori. Jedino bi mogli izdvojiti Gallery u kojem možete pratiti svoja dostignuća (achievement), nadimke koje ste osvojili pa sve do statistike i rezultata.

 

Nakon što smo ukratko opisali modove koje možete igrati i od čega se sastoje, vrijeme je da se pozabavimo i onim možda najvažnijim, a to je gameplay. Prvo što smo uočili je da se Konami ponovno nije potrudio oko licenci. To bi nam bilo razumljivo da im je ovo prvi nogometni naslov, no tome ipak nije tako, stoga jedan veliki minus zbog toga. Drugi minus bio bi izostavljanje Njemačke Bundeslige dok je recimo Nizozemska Eredivisia tu.

 

OPLETI!!!

 

No ostavimo mi to iza sebe i krenimo polako prema tekmi. Nakon što odaberete klub sa kojim ćete igrati dolazimo do onih standardnih postavki kao što su stadion (sve skupa ih ima 46), izgleda lopte (njih 21), taktike i postavke za tekmu. Prije nego krenemo dalje, recimo nešto o kontrolama i onime čime se Konami toliko hvalio.

 

Dakle, komande su više manje iste kao i u prošlim nastavcima, no ukoliko vi imate neku svoju shemu po kojoj igrate tada si bez problema to možete i posložiti. Kada ste time zadovolji tada vam na red dolaze razne pomoći i njihovo podešavanje. One mogu biti u tri stupnja (assisted, semi-assisted i manual), stoga bi njih bilo pametno posložiti ovisno o vašem iskustvu.

 

Player ID, PES Full Control i Pro Active AI su stvari koje bi trebala trinaesticu izdići iznad FIFE 13, no hoće li tako biti baš i ne znamo.

 

Današnja tekma je: Manchester Utd protiv nelicensiranog Arsenala s licensiranim igračima.

 

Player ID je dakle stvar koja identificira igrača i njegove posebne sposobnosti iz stvarnog života. One ga i u igri čine ubojitim za protivnike, a nažalost ponekad se čini da iste previše prolaze.

 

PES Full Control je nešto što vam sada omogućuje da sami odaberete kako ćete, recimo primiriti dugu loptu ili ćete protivničkom obrambenom,koji srlja na vas, točno u pravom trenutku gurnuti loptu kroz noge i ostaviti ga iza sebe.

 

Što se Pro Active AIa tiče, on je dobro došao jer dobro znamo kako su AI suigrači bili glupi u prijašnjim nastavcima, no, iskreno, to je nešto čime se i ne bi trebali u Konamiu hvaliti. To govorim zato što su oni uveli nešto što treba biti standardan dio svake igre, a pogotovo sportskih.

 

Bok Dečki.

 

Napokon smo došli do same tekme i standardnom izlasku iz svlačionica te ostalih procedura prije tekme. U svemu tome može se izbliza vidjeti izgled igrača i možemo reći da je on prilično dobar. Oni ne djeluju plastično, kretnje su im fluidne i čim pogledate jednog od njih znati ćete tko on je. Odličan dojam ostavlja i njihovo rastezanje prije nego što sudac puhne u fučku i time označi početak tekme.

 

Sam gameplay je upravo ono što smo i očekivali. Način igranja obrane je izmijenjen i dosta sliči onome u FIFI. Dakle nije više dovoljno držati pritisnuti gumb i očekivati da će obrambeni igrač sam uzeti loptu protivničkom napadaču. Sada će biti potrebno dobro zatvoriti put istome i u pravo vrijeme mu postaviti nogu kako bi mu oduzeli loptu. Ukoliko malo zakasnite ili uranite nemojte se čuditi ako se sudac oglasi i izvuče iz džepa jedan od šarenih kartona. Sve u svemu to dobro funkcionira, no sitnu primjedbu imamo na golmana koji se prilikom obrane udaraca ponaša kao da mu je zavezan 200 kg težak kamen oko nogu. Uz to također smo nebrojen puta naišli na situaciju da obrambeni igrač doslovno stoji na lopti, ali ako ne pritisnete gumb za uzimanje lopte, napadač će samo protrčati kraj vas.

 

Što se napadačkog aspekta igre tiče i on je poboljšan, no u njemu se vide problemi od kojih PES pati godinama. Odlična stvar je da ne možete dati loptu najbržem igraču i kroz sredinu protrčati cijelu obranu i zabiti gol, već morate više razigravati kako bi stvorili rupu u istoj. Kada to napravite u 85% slučaja ćete probušiti golmana bez obzira pucali van šesnaesterca ili se doslovno ušetali u gol. Dok tome dodamo uspješnost PlayerID i PES Full Control driblinga, ne možemo se oteti dojmu da je prilično lagano zabiti gol. Nećemo to uzeti toliko za zlo, ali ono što nam je poprilično zasmetalo je to što su igrači zabijali iz nemogućih situacija i na jako čudne načine.

 

Van Persie na žirečkiiiiiiii..............GOOOOOOL!

 

Što se ubacivanja tiče ono je standardno i da bi zabili na ovaj način igrač će vam morati biti dobro pozicioniran. Super je sve to, no bilo bi odlično da možete odrediti jačinu nabaca pa tako dati loptu slobodnom igraču, a ne da ovisno kako vi ubacite da se tako vaši igrači kreću.

 

Što se samoga AIa tiče, on je poboljšan i u većini slučaja dobro reagira na vaše poteze, no nerijetko se još uvijek događaju situacije da dok vi trčite sa loptom prema suigraču, on vam stoji na putu umjesto da poprati vašu kretnju. Slična stvar se događa i kod dodavanja. Na primjer, kada pokušate dodati loptu suigraču igra vam automatski promijeni na njega. Ako je lopta preslaba tada jednostavno niste u mogućnosti odabrati suigrača koji se nalazi između kako bi spriječili protivničkog napadača da vam ukrade loptu.

 

Razlog nekih od ovih mana mogla bi biti fizika i makar je ona prilično dobra, lopta se ponekad odbija na neke čudne načine. Tako je, na primjer, gotovo nemoguće oduzeti loptu protivničkom igraču,  a da se ona ne dobije kao da ju je neko malo dijete udarilo. Spomenuto je da se na fizici lopte radilo, a ako je tome tako tada nam je čudno što se ponekad lopta koja je plasirana, odbije od golmana kao da je netko pošteno opalio po njoj.

 

Liga prvaka u vašim rukama.

 

Iako se neke od mana događaju rijetko one su prilično velike, ako se mene pita, no ima PES i dobrih strana i one se odnose na atmosferu same igre. Konstantno navijanje i pjesma sa tribina podižu adrenalin i nabrijavaju, a veselje igrača kad zabiju gol jednostavno vam daje osjećaj kao da ste doista na terenu. Šlag na kraju bi bio da su i komentatori malo bolji te bi bilo idealno kada bi malo više pričali o statistici igrača i klubova iz prošle godine.

 

PREZENTACIJA

Da, sada dolazimo do dijela koji je koliko dobar toliko i loš. Naime, grafički sve to izgleda prilično dobro za nogometnu simulaciju i igra onaj prepoznatljivi PES štih. Igrači ne izgledaju plastično, kretnje su im fluidne, dinamične i rijetko se ponavljaju. Dobro se kreću po terenu, prilikom kontakta ponašaju se sukladno situaciji. Jedino što možemo malo zamjeriti je da su im oči previše zasjenjene, no to nije tako bitno, jer ih se rijetko vidi iz blizine.

 

Publika izgleda odlično i nisu samo nalijepljene 2D teksture kao što je to bio slučaj sa FIFOm, njihova pjesma i navijanje odjekuje stadionom pa su nas ponekad prošli trnci.

 

Manu Lige Prvaka i opet nema ništ na pit na njemu.

 

Baš ovdje dolazimo do kvalitete zvuka. Naime, on je također odličan i stvarno povećava doživljaj dok igrate tekmu. Upravo zbog toga ćete si često ponavljat sljedeće ''Samo još jednu tekmu i idem spat.'', a često ćete se i uloviti kako si šapućete ''U boj, u boj za narod svoj''. Najveću zamjerku što se zvuka tiče je nepostojanje voice actinga u Master League i Become a Legend modovima igre, a niti sam soundtrack ne možemo baš pohvalit iako on nije toliko bitan za samu kvalitetu igre.

 

ZAKLJUČAK

Što na kraju reći o Pro Evolution Socceru 2013? Sve u svemu Konami je napravio dobar posao, no vidi se da tu ima još mnogo posla kako bi to bilo upravo ono što obožavatelji ovog sporta žele. U svakom slučaju on je poboljšanje prošlogodišnjeg izdanja i nećete pogriješiti ako ga nabavite, no ipak  se nemojte niti nadati nečem neviđenome.

 

ZAHTJEVI

 

MINIMALNI ZAHTJEVI

CPU: Pentium D 820 2.8GHz ili Athlon LE-1640

GPU: GeForce 510 ili Radeon HD 5450 512MB

MEMPORIJA: 1 GB

OS: Win Xp 32

HDD: 8 GB

 

PREPORUČENI ZAHTJEVI

CPU: Core 2 Duo E4700 2.6GHz ili Athlon 64 X2 Dual Core 5400+

GPU: GeForce GT 240 ili Radeon X1950 Pro

MEMPORIJA: 3 GB

OS: Win Xp 32

HDD: 8 GB

 

Media

Dodatne informacije

  • Datum Izlaska: 20. rujna 2012
  • Platforma: PC, XBox 360, Playstation 2, Playstation 3, Playstation Portable, Nintendo 3DS, Nintendo Wii
  • Izdavač: Konami
  • Proizvođač: PES Productions
  • Žanr: Sport, Simulacija
  • Grafika: 8,0
  • Zvuk: 8,3
  • Gameplay: 7,5
  • Ukupan Dojam: 7,8

PC Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - ARK: Scorched Earth
01.09. - The Warlock of Firetop Mountain
01.09. - Earthlock: Festival of Magic
02.09. - The Curious Expedition
02.09. - One Piece: Burning Blood
02.09. - Seasons after Fall
02.09. - Redout
02.09. - Farm Expert 2017
05.09. - Space Rangers: Quest
05.09. - Unbox
05.09. - Mother Russia Bleeds
06.09. - Dungeon Rushers
06.09. - Forza Motorsport 6: Apex
07.09. - Out of Ammo
07.09. - Police Tactics: Imperio
08.09. - How to Survive 2
08.09. - Project Highrise
09.09. - TOXIKK.

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE
13.09. - Dead Rising
13.09. - NASCAR Heat Evolution
13.09. - Mystery Chronicle: One Way Heroics
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2
14.09. - Avadon 3: The Warborn
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017
15.09. - Sorcery! 4: The Crown of Kings
15.09. - Space Rogue
16.09. - BioShock: The Collection
16.09. - ReCore

Treća trećina mjeseca

20.09. - The Bunker
20.09. - H1Z1: King of the Kill
20.09. - NBA 2K17
20.09. - Cossacks 3
22.09. - The Uncertain
22.09. - Virginia
23.09. - Warhammer 40K: Eternal Crusade
24.09. - A House of Many Doors
26.09. - Goo Saga
27.09. - Forza Horizon 3
27.09. - Pinstripe
27.09. - Sorcerer King: Rivals
29.09. - FIFA 17
30.09. - Stars in Shadow
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star
30.09. - Detective Hayseed: Hollywood
30.09. - Antariksha Sanchar

PS3 / PS4 Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

06.09. - Call of Duty: Black Ops III - Salvation (PS4)
06.09. - Just Sing (PS4)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (PS4)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (PS4)
09.09. - Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (PS4)

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE (PS4)
13.09. - Dead Rising (PS4)
13.09. - Dead Rising 2 (PS4)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (PS4)
13.09. - Don't Starve Together (PS4)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (PS4)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (PS4)
15.09. - NHL 17 (PS4)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (PS4)(PS3)
16.09. - Mount & Blade: Warband (PS4)
16.09. - BioShock: The Collection (PS4)
16.09. - Psycho-Pass: Mandatory Happiness (PS4)

Treća trećina mjeseca

0.09. - The Bunker (PS4)
20.09. - Lastfight (PS4)
20.09. - NBA 2K17 (PS4)(PS3)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (PS4)
20.09. - Dear Esther (PS4)
22.09. - Virginia (PS4)
27.09. - Darkest Dungeon (PS4)
29.09. - FIFA 17 (PS4)(PS3)
30.09. - XCOM 2 (PS4)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (PS4)

X360 / XO Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - Earthlock: Festival of Magic (XO)
06.09. - Claire: Extended Cut (XO)
06.09. - Just Sing (XO)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (XO)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (XO)
09.09. - King Oddball (XO)

Druga trećina mjeseca

13.09. - The Witness (XO)
13.09. - Dead Rising (XO)
13.09. - Dead Rising 2 (XO)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (XO)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (XO)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (XO)
15.09. - NHL 17 (XO)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (XO)(X360)
16.09. - Adr1ft (XO)
16.09. - Mount & Blade: Warband (XO)
16.09. - BioShock: The Collection (XO)
16.09. - ReCore (XO)

Treća trećina mjeseca

20.09. - Lastfight (XO)
20.09. - NBA 2K17 (XO)(X360)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (XO)
20.09. - Dear Esther (XO)
21.09. - Firewatch (XO)
22.09. - Virginia (XO)
27.09. - Forza Horizon 3 (XO)
29.09. - FIFA 17 (XO)(X360)
30.09. - XCOM 2 (XO)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (XO)