Menu
Napisao  Utorak, 29 Siječanj 2013 14:00

Uspon i pad THQ-a

Počeo je novi radi tjedan i mada se čini da se nije ništa promijenilo, to nije tako. Na žalost prošli kraj tjedna se dogodilo nešto što gaming industrija neće pamtiti sa radošću. Naime, 25. siječnja je služeno zadnji dan postojanja izdavačke kuće THQ koja je 19. prosinca 2012. podnijela zahtjev za bankrot. Svi mi koji smo voljeli njihove igre ćemo se zasigurno osjećati pomalo isprazno, no malo će nas utješiti to što će se one sve, koje je ova kompanija trebala izdati, nastaviti razvijati od strane drugih kompanija.

Kako bi se prisjetili sve što je THQ napravio za gaming industriju, vratit ćemo se malo u prošlost i u davnu 1990 kad je bivši suosnivač LJN-a (kompanija za igračke), Jack Friedman, osnovao THQ Inc. kao kompaniju za izradu igračaka. THQ je u ono vrijeme bila skraćenica za Toy Head Quarters, a svoju prvu video igru (Peter Pan and the Pirates) su izdali kasnije te godine nakon što su kupili Brøderbund-ov sektor za video igre.

 

Godinu dana kasnije dogovoreno je da će Trinity Acquisition Corporation kupiti THQ u razmjeni dionica u vrijednosti on 33 milijuna dolara, no THQovi dioničari su imali vlasništvo od 51.7% nove kompanije pa je ona zadržala ime THQ, a Friedman je imenovan kao predsjednik.

 

1994. THQ se potpuno povukao iz proizvodnje igračaka te se kompanija posvetila samo na razvoj video igara, no godinu dana kasnije Friedman je napustio studio.

 

Šest godina kasnije THQ je izdao novi logo kojeg će zadržati punih 10 godina i tu zapravo počinje ono pravo, a to su naravno naslovi koje je ovaj izdavačko-razvojni studio imao pod svojim krovom. Sve je to funkcioniralo do spomenutog 19. prosinca kada su, kako smo već spomenuli, podnijeli zahtjev za bankrot.

 

Summoner

 

Kako bi nam spomenuti studio ostao u dobrom sjećanju odlučili smo vam napraviti sažetak njihovih najvećih hitova, a prvo ćemo početi sa Summoner-om koji je izašao 2000. za Playstation 2, odnosno 2001. za PC. To je bio RPG u kojem je glavni lik farmer Joseph koji je u želji da spasi svoje selo, od nekolicine pljačkaša, uzeo prsten kojim je prizvao demona kojega u posljetku nije mogao kontrolirati. Uz to što je demon pobio pljačkaše, također je razorio cijelo selo, a Joseph biva protjeran. Nakon toga se zakleo da nikada više neće iskoristiti moći prizivanja te je bacio prsten u bunar te je pobjegao u Masad (gradić na Darhu rijeci). Nakon što je spomenuti gradić napadnut Joseph je prisiljen da potraži Yago-a (koji mu je dao prsten) te da pridobije nazad svoje moći prizivanja, no ovoga puta morat će biti pažljiviji.

 

Četiri godine kasnije stigao nam je prvi Warhammer naslov u kojem je THQ imao svoje prste. Radi se o Warhammer 40k: Dawn of War koji spada u žanr RTS-ova i iako su ga mnogi već zaboravili, pravi obožavatelji će zasigurno doći u napast da ga ponovno instaliraju nakon što pročitaju ovo.

 

Warhammer 40 000 Dawn of War

 

Sama radnja igre počinje na planeti Tartarus (planeta Imerije) koja je pod opsadom Orkova. Tu vi preuzimate kontrolu u ulozi pukovnika Brom-a i nad njegovom 37. Tartarus Planetary Defense Force regimentom koja je napadnuta od, već ste zaključili, Orkova. Na njihovu sreću u pomoć stiže kapetan Gabriel Angelos sa 3. vodom The Blood Ravens-a te spašava Brom-a i odluči istrijebiti preostale Orkove na planeti.

 

Godinu dana kasnije izašla je i prva ekspanzija pod imenom Warhammer 40,000: Dawn of War: Winter Assault.

 

Juiced

 

Samo godinu dana kasnije THQ se okušao i u auto moto vodama izdavši Juiced koji je u ono vrijeme bio kao neka konkurencija Need for Speed Underground-u. Baš iz toga razloga nemojte se nadati da je priča bila nešto posebno, već dapače ona je bila prilično dosadna. Naime, vaša priča počinje u gradu Angel City u kojem je glavna faca T.K. koji baš ne voli početnike kao što ste vi. Bez obzira na to on vam ipak daje priliku te sjedate u Mitsubishi Eclipse 1G iz '99, a protivnik vam je Mazda RX-8 iz '04. Nakon što se dokažete, dobivate popriličnu količinu para i respekt od T.K.-a koji vam daje mogućnost da se natječete sa drugim vozačima unutar njegovog teritorija. Kako napredujete kroz igru, postajete poznatiji što donosi veći respekt od strane T.K.-a i ostalih ekipa, a cilj same igre je, naravno, stići do samog vrha.

 

Saints Row je jedan od poznatijih THQ-ovih serijala, , no jeste li znali da je njegov prvi dio izašao davne 2006.? Dakle, spomenuti naslov spada u akcijsku open-world avanturu, a mogli bi ga pomalo usporediti sa legendarnim GTA serijalom.

 

Saints Row

 

Glavnu ulogu u prvom nastavku ima neki lik čije ime se kroz igru nikada na spominje. Cijela radnja se odvija u gradu Stilwater - neki spoj Detroita i Chicaga - u kojem bijesni rat između nekoliko gangsterskih skupina. Vi kao neimenovani lik želite se držati postrani, no kada vidite sukob između Vice Kings-a, Los Carnales-a i Westside Rollerz-a, stvari se počinju zakuhavati. Nakon što vas jedna od gangsterskih skupina pokuša ubiti, 3rd Street Saints ekipa (predvođen  Julius-om Little-om) vas spašava. Nakon toga vam Little objašnjava kako je osnovao Saints-e kako bi uklonio gore spomenute tri ekipe i vratio mir u grad. Vi se naravno sa tim slažete te nakon što se dokažete, upadate u ekipu kako bi ostvarili ono što je vaš vođa naumio.

 

Bilo je tu još mnogo naslova za koje je THQ zaslužan, a neki od njih su WWE serijal, Titan Quest, Sonic Adventure i drugi. Sve njih pokopala je jedna igra koja je izašla 2007., a njezin drugi nastavak je na žalost ukinut. Radi se o S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl-u koji je neka vrsta open world FPS/RPG-a dok je njegova radnja smještena u Chernobyl nakon dobro poznate katastrofe. U samom početku igre bivate ranjeni te padate u nesvijest da bi se nekoliko trenutaka kasnije probudili ispred gospodina Sidorovich-a (trgovac na crnoj tržnici). On spašava vaš život, no vi ste izgubili svoje pamćenje i jedino što bi vas moglo podsjetiti na to tko ste je tetovaža na kojoj je akronim S.T.A.L.K.E.R. i PDA koji ste imali sa sobom. Na njemu postoji samo jedina stavka, a ona je ''Kill Strelok''.

 

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl

 

U samom naslovu pokušavate saznati tko ste i obaviti zadatak iz PDA-a, no u tom pohodu će vas pokušati spriječiti stvorenja koja su plod dugotrajnog izlaganja velikim količinama zračenja, razne anomalije pa i sama vojska. Stoga, ukoliko želite saznati kako je sada tamo, ova igra je najbolje što možete dobiti bez da se u stvarnom životu zaputite u Chernobyl .

 

Prolazila je tako godina za godinom, a THQ je počeo sve više dobivati na popularnosti pa su tako 2010. Izašle dvije igre koje su dan danas neki standard. Radi se o Darksiders-ima i Metru 2033.

 

Darksiders

 

U Darksiders-u, glavnu riječ imaju jahači apokalipse (točnije War) koji biva prevaren tako što mu je rečeno da je razbijen 7. pečat. Što to za nas znači? Nakon što on biva razoren jahačima apokalipse naređeno je da naprave apokalipsu na Zemlju. Kako to obično biva War je prevaren i nakon što je razorio svijet, biva osuđen od strane Spaljenog Vijeća (Charred Council) i naređeno mu je da ispravi grašku. Iako se možda čini jednostavno to naravno nije pošto mu na putu stoje ne samo Raj već i Pakao. Da bi se vijeće osiguralo u War-ovu vjernost na njegovom putu, da kazni one koji su ga prevarili, pratit će ga sablastan lik imena Watcher koji će kazniti sve nepodopštine koje bi War (vi) htjeli napraviti.

 

Igra je pomalo neobično prihvaćena od strane gamera. Neki su je prosto obožavali dok je drugi nisu mogli smislit, nazivajući je glupim God of War klonom.

 

Metro 2033 nije potrebno posebno predstavljati jer svi oni koji su ga igrali znaju da je poseban. Ovaj naslov još današnje konfiguracije zna natjerati da se znoje. Ona je možda bila i prva igra koja je podržavala DirectX 11 koji je podigao razinu atmosfere koju ona ima.

 

Metro 2033

 

Igra se bazira na poznatom romanu Metro 2033 kojeg je napisao ruski autor Dmitry Glukhovsky. Dakle radnja se odvija u najpoznatijem moskovskom kompleksu podzemne željeznice imena Metro 20 godina nakon što je 2013. izbio nuklearni rat i Rusiju su pogodile nebrojene atomske bombe. Moskva je također nastradala u ratu pa su se ljudi, koji su preživjeli, morali sakriti u podzemlje, a njihovo prebivalište su sada bile stanice unutar samog Metro-a. Sve što je ostalo vani (razne životinje pa čak i ljudi) mutiralo je zbog izlaganja radijaciji. Takva stvorenja su stanovnici Metra nazivali The Dark Ones od kojih se morate obraniti, no je li to baš tako saznat ćete kroz priču u kojoj glavnu ulogu ima 20-ogodišnji Artyom. Naime, njegova stanica biva napadnuta od strane The Dark Ones-a i vi morate pronaći put do Polisa (jedne od stanica Metra) kako bi ih zamolio za pomoć u obrani.

 

Od 2010. do danas izašli su još neki odlični naslovi čije prve nastavke već spomenuli. Saints Row The Third je jedna od njih, a tu je i odličan Darsiders 2 koji  je zakomplicirao žanr sa nepotrebnim RPG elementima što je u trenucima znalo postat naporno. Warhammer 40k Dawn of War 2 je još jedan u nizu naslova kojeg potpisuje THQ, a uz njega tu je Homefront kojega pamtimo kao, možda, najkraći FPS u kojem je Sjeverna Koreja odlučila napasti Ameriku.

 

Sve u svemu moglo bi se reći da nas je ova razvojna kuća stvarno oduševljavala iz godine u godinu sa odličnim naslovima koje ćemo zasigurno pamtiti i koji će zasigurno imati svoje mjesto u povijesti gaminga.

 

Nije prošlo puno vremena od kada je THQ zatvoren, a već se razni izdavači trgaju za naslove koji su krasili tron THQ-a. Tako je Homefront serijal završio u rukama Crytek-a, izdavačka prava za Turtle Rock Studios-ov ''Evolve'' projekt će preuzeti Take-Two Interactive, Ubisoft će preuzeti THQ Montreal kako bi mogao izdati South Park: The Stick of Truth. Metro će zajedno sa Volition, Inc. krenuti na novi put sa Koch Media-om dok se Take-Two Interactive također izborio za WWE serijal, no ono što nas možda najviše zanima je Darksiders serijal i preostala 2 jahača apokalipse. Naime, serijal je za oko zapeo generalnom direktoru Platinum Games-a (Atsushi Inaba), a mi se nadamo da će ga se i dočepati jer bi stvarno željeli vidjeti što će se dogoditi sa preostala 2 jahača.

 

Sa ovim se na žalost moramo oprostiti od THQ-a jer njegova uloga u gaming svijetu ovdje završava te se zahvaljujemo svima koji su tamo radili i omogućili nam sate provedene zabavljajući se uz njihove naslove.

PC Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - ARK: Scorched Earth
01.09. - The Warlock of Firetop Mountain
01.09. - Earthlock: Festival of Magic
02.09. - The Curious Expedition
02.09. - One Piece: Burning Blood
02.09. - Seasons after Fall
02.09. - Redout
02.09. - Farm Expert 2017
05.09. - Space Rangers: Quest
05.09. - Unbox
05.09. - Mother Russia Bleeds
06.09. - Dungeon Rushers
06.09. - Forza Motorsport 6: Apex
07.09. - Out of Ammo
07.09. - Police Tactics: Imperio
08.09. - How to Survive 2
08.09. - Project Highrise
09.09. - TOXIKK.

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE
13.09. - Dead Rising
13.09. - NASCAR Heat Evolution
13.09. - Mystery Chronicle: One Way Heroics
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2
14.09. - Avadon 3: The Warborn
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017
15.09. - Sorcery! 4: The Crown of Kings
15.09. - Space Rogue
16.09. - BioShock: The Collection
16.09. - ReCore

Treća trećina mjeseca

20.09. - The Bunker
20.09. - H1Z1: King of the Kill
20.09. - NBA 2K17
20.09. - Cossacks 3
22.09. - The Uncertain
22.09. - Virginia
23.09. - Warhammer 40K: Eternal Crusade
24.09. - A House of Many Doors
26.09. - Goo Saga
27.09. - Forza Horizon 3
27.09. - Pinstripe
27.09. - Sorcerer King: Rivals
29.09. - FIFA 17
30.09. - Stars in Shadow
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star
30.09. - Detective Hayseed: Hollywood
30.09. - Antariksha Sanchar

PS3 / PS4 Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

06.09. - Call of Duty: Black Ops III - Salvation (PS4)
06.09. - Just Sing (PS4)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (PS4)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (PS4)
09.09. - Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (PS4)

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE (PS4)
13.09. - Dead Rising (PS4)
13.09. - Dead Rising 2 (PS4)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (PS4)
13.09. - Don't Starve Together (PS4)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (PS4)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (PS4)
15.09. - NHL 17 (PS4)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (PS4)(PS3)
16.09. - Mount & Blade: Warband (PS4)
16.09. - BioShock: The Collection (PS4)
16.09. - Psycho-Pass: Mandatory Happiness (PS4)

Treća trećina mjeseca

0.09. - The Bunker (PS4)
20.09. - Lastfight (PS4)
20.09. - NBA 2K17 (PS4)(PS3)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (PS4)
20.09. - Dear Esther (PS4)
22.09. - Virginia (PS4)
27.09. - Darkest Dungeon (PS4)
29.09. - FIFA 17 (PS4)(PS3)
30.09. - XCOM 2 (PS4)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (PS4)

X360 / XO Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - Earthlock: Festival of Magic (XO)
06.09. - Claire: Extended Cut (XO)
06.09. - Just Sing (XO)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (XO)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (XO)
09.09. - King Oddball (XO)

Druga trećina mjeseca

13.09. - The Witness (XO)
13.09. - Dead Rising (XO)
13.09. - Dead Rising 2 (XO)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (XO)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (XO)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (XO)
15.09. - NHL 17 (XO)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (XO)(X360)
16.09. - Adr1ft (XO)
16.09. - Mount & Blade: Warband (XO)
16.09. - BioShock: The Collection (XO)
16.09. - ReCore (XO)

Treća trećina mjeseca

20.09. - Lastfight (XO)
20.09. - NBA 2K17 (XO)(X360)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (XO)
20.09. - Dear Esther (XO)
21.09. - Firewatch (XO)
22.09. - Virginia (XO)
27.09. - Forza Horizon 3 (XO)
29.09. - FIFA 17 (XO)(X360)
30.09. - XCOM 2 (XO)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (XO)