Menu
Napisao  Četvrtak, 23 Veljača 2012 02:37

PS Vita i sve što trebate znati o njoj

Jupii...! Napokon je PlayStation Vita (PS Vita) stigla i u našu selendru od države! Ako vam je do sada promaklo što to uopće jeste onda ste vjerojatno spavali zadnjih godinu dana ili niste imali pristup ikakvim medijima. Srećom imate nas da kao pravi super heroj (što i jesmo, ali nemojte nikome reći) uletimo i spasimo vas. Tako ćete u danjem tekstu pronaći odgovore na sva pitanja vezana uz tu novu, prijenosnu, konzolu iz kuće SONY.

Da li je PS Vita još jedna obrada zastarjeloga PSP modela?

 

Odgovor je NE, PS Vita je nasljednik te time pokreće novu generaciju SONYjevih prijenosnih konzola. To ne znači da je kraj PSP ere jer će i dalje na tržištu ostati neki modeli (3000 i E1000) te zastarjele  konzole. Unatoč tome mi vam ne bi preporučili da kupite bilo koji od njih, a pogotovo ne E1000 koji nema podršku za WLAN. Time ne možete igrati online niti imate pristup na PlayStationStore, što znači da je pametnije sakupiti malo više love i kupiti Vitu.

 

Aha, znači nasljednik. Što to Vitu čini novom i toliko drugačijom?

 

PS Vita ne nudi 3D kao što to čini konkurencija iz Nintenda, ali zato se može pohvaliti sa jakim tehničkim performansama. Quad-Core procesor, veliki OLED-Touchscreen, Touchpad na pozadini konzole, (VGA) kamere naprijed i iza, Six Axis senzori, Dva vrlo precizna analogna stika.... Što više poželjeti  od jedne prijenosne konzole?

 

Sve to super zvuči, ali koliko me košta?

 

PS Vita se trenutno prodaje u dva osnovna modela. WiFi verzija koja košta kojih dva soma (2000kn) dok za WiFI/3G morate pljunuti dva i pol (2550 Kn). Preporučujemo da se ovdje dobro informirate jer neke trgovine nude i razne pakete pa možete proći jeftinije, a nije loše i prošvrljati internetom i naručiti konzolu iz inozemstva. Razlika između te dvije verzije je jednostavna, 3G-Vita podržava Sim-kartice što vam omogućava korištenje nekih mobilnih mreža i njihovih usluga, ali NE MOŽETE njome i telefonirati.

 

PS Vita Logo

 

Da li su i PS Vita igre strpane na one male čudne UMD diskove?

 

Nisu, Vita koristi neki svoj vlastiti format. Igre za nju dolaze na malim karticama koje podsjećaju na SD-kartice, ali su nešto sasvim drugo. Sony ovdje koristi neku vlastitu tehnologiju. Baš su podli ti mali Japanci!

 

Hmmm.. I kako ja onda mogu igrati svoje omiljene PSP igre na tom novom čudu?

 

Igre koje posjedujete na standardnim PSP (UMD) diskovima ne možete vrtjeti nikako. Isključivo u Japanu postoji jedna usluga pod nazivom UMD-Passport-Program koja korisnicima daje mogućnost da uz, malu nadoplatu, skinu svoje PSP igre preko interneta na konzolu. Trenutno Sony ne planira uvoditi tu usluge van Japana. No prije nego sada počnete psovati Japance tješite se time da niti taj Passport nije savršeno rješenje. Rijetko koji izdavač igara sudjeluje u tom programu pa je time i lista naslova koje možete skinuti prilično mala.

 

Nema PSP igara na Viti? Koje Sranje!

 

No polaaako, nećemo odmah tako. Računajte na to da je većina igrača svoje PSP igre kupovala digitalno pa će tako sve te naslove moći ponovno skinuti na Vitu. Ona ne podržava apsolutno svaki naslov, ali po izjavi Sonyja, kompatibilnost je vrlo velika. Također možete i sve PSP minis igre koje ste kupili ponovno strpati na Vitu.

 

Kutijica

 

Ok, Ok a što je sa skinutim PSOne igrama?

 

Na žalost njih Vita trenutno ne podržava, ali je Sony izjavio da će taj propust uskoro popraviti.

 

Kad pričamo o skidanju i spremanju igara, koliko onda mjesta ima na tom čudu?

 

Heh, dobro pitanje. Kod kupnje konzole nemate niti 1 kb, znači nula, ništa, nada! Za spremanje podataka morate kupiti posebne kartice koje također podsjećaju na SD kartice, a dolaze u tri izdanja: 4GB (170 kn), 8 GB (250 kn) te 16 GB ( 380 Kn). Baš zbog toga smo vam napomenuli da se informirate o mogućim paketima u kojima dobivate igre ili kartice. Ovdje Sony također koristi neki vlastiti format, time su sigurni da svaka kunica ide u njihov džep.

 

Niš ne kužim, treba mi onda kartica makar ništa ne skidam s neta?

 

Ne trebate, ali ipak trebate. Kako to? E pa jednostavno, iako konzolu možete koristiti bez ikakve memorijske kartice na njoj se vjerojatno želite igrati, a za to vam treba memorija. Svaka igra kod pokretanje zahtjeva barem malo prostora za pokretanje i snimanje pozicija. Zato u praksi kod kupnje konzole kupujete naravno i karticu.

 

Pa onda mi je dosta ona od 4 GB, ne?

 

Za snimanje pozicija ona će vam biti uvrh glave, ali ako planirate kupovati igre preko neta moglo bi brzo postati tijesno. Iako je većina igara velika nekoliko stotinjak megabajta postoje i naslovi koji doslovno žderu GIGABAJTE. Recimo jedan „Uncharted: Golden Abyss" je iz te teške kategorije, on teži čak 3 GB!

 

ISSSSS pa zašto su onda te kartice tak skupe!?

 

E to zna samo dobra vila iz SONYja koja im dostavlja vilin prah iz kojeg ih proizvode! Činjenica je da zarada na hardveru nije toliko visoka i da će većina ljudi kupovati igre digitalno, a tu SONY ne zarađuje dovoljno. Očito su im te kartice jedini način da zarade koliko su planirali, što je dvosjekli mač te bi moglo završiti kobno za uspjeh konzole.

 

Hmm.. Ok znaći morati ćemo si raditi mjesta na karticama. Što onda sa igrama koje smo skinuli, završili i želimo izbrisati? Moram ih svaki puta dok mi se zaigraju ponovno skidati?

 

Ne morate. Svoje igre možete preseliti na PlayStation 3 pomoću kabla koji dolazi uz Vitu. Također možete sa SONYevih stranica skinuti aplikaciju pod imenom „Content-Assistent" koja omogućava seljenje podataka s Vite na PC.

 

A što onda sa PS2 i PS3 igrama, da li rade na Viti?

 

Trenutno je to nemoguće iako bi se uskoro moglo promijeniti. Već duže vrijeme na PlayStation Store možete skinuti PS2 igre i zaigrati ih na trojki. Tako je vrlo vjerojatno da će SONY nuditi tu funkciju i za Vitu. Što se pak PS3 naslova tiče, za sada ih je nemoguće igrati, no planira se poraditi na takozvanoj „Remote-Play" funkciji. Njome ćete moći igre igrati na PS Viti dok se originalni disk vrti na Playstationu 3. Ova konzola je još prilično nova i SONY za nju ima velike planove.

 

Everybodys Golf

 

Zanimljivo. A koliko dugo traje baterija?

 

SONY garantira da ćete se igrati tri do pet sati prije nego ćete ju morati puniti. To ne zvuči dugo, ali gledajući na kvalitetu i veličinu ekrana ne možemo očekivati duže. Punjenje potpuno prazne baterije traje kojih dva do tri sata, a ne možete ju niti izvaditi i zamijeniti.

 

Da li mogu imati više PSN korisničkih računa na svojoj konzoli?

 

Dok kod PlayStationa 3 možete komotno mijenjati profile i svakog registrirati za drugu zemlju i njen PlayStation Store, ovdje to nažalost nije moguće. Ukoliko želite promijeniti profil morate resetirati konzolu na tvorničke postavke i formatirati memorijsku karticu. SONY je ovdje malo pretjerao sa zaštitom korisnika.

 

Zaštita ovdje, zaštita ondje! Mogu li onda uopće igrati igre kupljene u inozemstvu?

 

To nije problem. Bez ikakve brige možete svoje omiljene igre naručivati preko interneta, čak iz Japana (ako znate čitati njihove simbole). Jedini problem bi se mogao pojaviti kod izlaska raznih DLC paketa koji nećete moći nabavit jer će on biti raspoloživ samo na Japanskom PS Store.

 

Da li je izbor igara dovoljno velik ili ću vrtjeti Uncharted do besvijesti?

 

Uzmimo u obzir da je konzola prilično nova moramo priznati da je izbor igara prilično velik. Nećemo vam sada nabrajati sve postojeće naslove, ali vam možemo preporučiti neke od boljih.

 

•  Army Corps of Hell" (Square Enix)
•  „Asphalt Injection" (Ubisoft)
•  „BlazBlue: Continuum Shift Extend" (Ubisoft)
•  „Dungeon Hunter Alliance" (Ubisoft)
•  „Dynasty Warriors Next" (THQ)
•  „Everybody's Golf" (Sony)
•  „F1 2011" (Codemasters / Koch Media)
•  „FIFA Football" (EA)
•  „Little Deviants" (Sony)
•  „Lumines: Electronic Symphony" (Ubisoft)
•  „Michael Jackson: The Experience" (Ubisoft)
•  „Modnation Racers: Road Trip" (Sony)
•  „Ninja Gaiden Sigma Plus" (THQ)
•  „Rayman Origins" (Ubisoft)
•  „Reality Fighters" (Sony)
•  „Ridge Racer" (Namco Bandai)
•  „Shinobido 2: Revenge of Zen" (Namco Bandai)
•  „Touch My Katamari" (Namco Bandai)
•  „Ultimate Marvel vs. Capcom 3" (Capcom)
•  „Uncharted: Golden Abyss" (Sony)
•  „Virtua Tennis 4: World Tour Edition" (Sega)
•  „Wipeout 2048" (Sony)

 

Uncharted Golden Abyss

 

Hvala na informacijama, ali ja još uvijek ne znam da li da kupim to čudo?

 

E to je jedino pitanje na koje vam mi ne možemo odgovoriti. PS Vita je stvarno odličan primjer što je sve moguće sa današnjom tehnologijom. S tehničke strane ona je gotovo savršena te najbolja Hend–Held konzola na tržištu. Izbor igara je također prilično dobar i već sada za nju postoje naslovi koje bi htjeli vidjeti i na drugim platformama. Također ostavlja mnogo prostora za inovativna poboljšanja koja od SONYja i očekujemo. Što se pak cijene tiče, ona je trenutno definitivno precijenjena, a pogotovo cijena kartica su nas dosta šokirale. No tu SONY nije jedini, pogledajmo samo na Apple sa svojim iPhone. Danas je tehnologija vrlo napredna i mijenja se iz dana u dan pa bi možda bilo pametno malo se strpjeti i čekati pad cijena. Ali ako imate dovoljno pinke idite ju zgrabiti odmah, nećete požaliti.

PC Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - ARK: Scorched Earth
01.09. - The Warlock of Firetop Mountain
01.09. - Earthlock: Festival of Magic
02.09. - The Curious Expedition
02.09. - One Piece: Burning Blood
02.09. - Seasons after Fall
02.09. - Redout
02.09. - Farm Expert 2017
05.09. - Space Rangers: Quest
05.09. - Unbox
05.09. - Mother Russia Bleeds
06.09. - Dungeon Rushers
06.09. - Forza Motorsport 6: Apex
07.09. - Out of Ammo
07.09. - Police Tactics: Imperio
08.09. - How to Survive 2
08.09. - Project Highrise
09.09. - TOXIKK.

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE
13.09. - Dead Rising
13.09. - NASCAR Heat Evolution
13.09. - Mystery Chronicle: One Way Heroics
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2
14.09. - Avadon 3: The Warborn
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017
15.09. - Sorcery! 4: The Crown of Kings
15.09. - Space Rogue
16.09. - BioShock: The Collection
16.09. - ReCore

Treća trećina mjeseca

20.09. - The Bunker
20.09. - H1Z1: King of the Kill
20.09. - NBA 2K17
20.09. - Cossacks 3
22.09. - The Uncertain
22.09. - Virginia
23.09. - Warhammer 40K: Eternal Crusade
24.09. - A House of Many Doors
26.09. - Goo Saga
27.09. - Forza Horizon 3
27.09. - Pinstripe
27.09. - Sorcerer King: Rivals
29.09. - FIFA 17
30.09. - Stars in Shadow
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star
30.09. - Detective Hayseed: Hollywood
30.09. - Antariksha Sanchar

PS3 / PS4 Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

06.09. - Call of Duty: Black Ops III - Salvation (PS4)
06.09. - Just Sing (PS4)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (PS4)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (PS4)
09.09. - Touhou Genso Rondo: Bullet Ballet (PS4)

Druga trećina mjeseca

13.09. - RIVE (PS4)
13.09. - Dead Rising (PS4)
13.09. - Dead Rising 2 (PS4)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (PS4)
13.09. - Don't Starve Together (PS4)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (PS4)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (PS4)
15.09. - NHL 17 (PS4)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (PS4)(PS3)
16.09. - Mount & Blade: Warband (PS4)
16.09. - BioShock: The Collection (PS4)
16.09. - Psycho-Pass: Mandatory Happiness (PS4)

Treća trećina mjeseca

0.09. - The Bunker (PS4)
20.09. - Lastfight (PS4)
20.09. - NBA 2K17 (PS4)(PS3)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (PS4)
20.09. - Dear Esther (PS4)
22.09. - Virginia (PS4)
27.09. - Darkest Dungeon (PS4)
29.09. - FIFA 17 (PS4)(PS3)
30.09. - XCOM 2 (PS4)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (PS4)

X360 / XO Datumi Izlaska

Prva trećina mjeseca

01.09. - Earthlock: Festival of Magic (XO)
06.09. - Claire: Extended Cut (XO)
06.09. - Just Sing (XO)
07.09. - Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas (XO)
09.09. - Jotun: Valhalla Edition (XO)
09.09. - King Oddball (XO)

Druga trećina mjeseca

13.09. - The Witness (XO)
13.09. - Dead Rising (XO)
13.09. - Dead Rising 2 (XO)
13.09. - Dead Rising 2: Off The Record (XO)
13.09. - NASCAR Heat Evolution (XO)
13.09. - Pac-Man Championship Edition 2 (XO)
15.09. - NHL 17 (XO)
15.09. - Pro Evolution Soccer 2017 (XO)(X360)
16.09. - Adr1ft (XO)
16.09. - Mount & Blade: Warband (XO)
16.09. - BioShock: The Collection (XO)
16.09. - ReCore (XO)

Treća trećina mjeseca

20.09. - Lastfight (XO)
20.09. - NBA 2K17 (XO)(X360)
20.09. - Destiny: Rise of Iron (XO)
20.09. - Dear Esther (XO)
21.09. - Firewatch (XO)
22.09. - Virginia (XO)
27.09. - Forza Horizon 3 (XO)
29.09. - FIFA 17 (XO)(X360)
30.09. - XCOM 2 (XO)
30.09. - Star Wars: Battlefront - Death Star (XO)